Tilburgse 'lievelingsneef' van pleger kasteelmoord moet vijftien jaar de cel in

18 april 2018 om 15:56
nl
Volgens de rechtbank in de Belgische stad Brugge staat 'afdoende' vast dat Roy L. uit Tilburg 'met kennis van zaken' betrokken was bij de kasteelmoord in de Vlaamse plaats Wingene. Slachtoffer van dit delict was Stijn Saelens, de bewoner van het kasteel. Hij werd in januari 2012 doodgeschoten. Roy L. kreeg voor zijn aandeel vijftien jaar gevangenisstraf; justitie eiste twee maanden geleden nog 24 jaar cel en vijftien jaar tbs. Drie andere verdachten kregen celstraffen tot 27 jaar.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De man die hem heeft omgebracht, Eindhovenaar Ronnie van B., kon niet worden veroordeeld. Hij overleed enkele maanden na de kasteelmoord, de man was ernstig ziek. Van B. was niet bepaald een onbekende voor justitie. Hij had eerder een celstraf uitgezeten, omdat hij een rol speelde bij de liquidatie van Noud Waterschoot in 1998 in Valkenswaard.

Samen lijk gedumpt
Roy L. is een 41-jarige werkloze schilder, die een vriendin en twee kinderen heeft. Volgens zijn moeder is hij 'een goede gezinsman, die niet tegen onrecht kon.' De Tilburger kwam in ons land al eens in aanraking met justitie door de kweek van hennep, het bezit van een mes en bedreiging. Hij was de lievelingsneef van Ronnie.

Deze Eindhovenaar was als huurmoordenaar ingeschakeld door de vriend van de schoonvader van Saelens. Roy was die laatste januaridag van 2012 met zijn oom vanuit Eindhoven naar Wingene afgereisd. Hij zei niet te hebben gezien dat Ronnie Saelens doodschoot. Na de executie sleepten Ronnie en Roy het lijk van de projectontwikkelaar uit het kasteel om het kilometer verderop in een put te dumpen.

'Geen weten van wapen en plan'
Roy heeft lange tijd volgehouden dat hij niet op de hoogte was van wat zijn oom van plan was. Hij zou zelfs niet hebben geweten dat Ronnie een pistool op zak had, terwijl zijn oom er juist om bekend stond dat hij altijd gewapend was. Roy weigerde aanvankelijk mee te werken aan het justitieel onderzoek.

Desondanks kwam justitie erachter dat de oom en zijn neef over de moord verscheidene keren overleg hebben gepleegd bij de vestiging van McDonald's in Veldhoven. Ook zijn ze, in de aanloop naar het delict, verschillende malen naar België gereden en is belastend materiaal gedistilleerd uit het onderling telefoonverkeer. Dat Ronnie voor de moord betaald was, werd onderschreven door familie van hem, die tijdens urenlange verhoren vertelde dat hij na januari 2012 ineens minder krap bij kas zat.

'Geen moordenaar'
Een deel van dat bedrag, 10.000 euro, heeft Roy later opgehaald bij een van de drie andere verdachten in de kasteelmoordzaak. Van Ronnie had hij in een eerder stadium al 4.500 euro gekregen.  In een verklaring zei hij zich 'genaaid' te voelen door zijn oom. Ook zei hij dat hij kan leven met een straf, "maar maak geen moordenaar van me."

Voor de uitspraken van de rechter, die ruim twee uur in beslag namen, hadden zich heel veel journalisten, cameralieden, fotografen en andere geïnteresseerden verzameld in de rechtbank. Hier waren ze ook in afwachting van de hoogte van de straffen die zouden worden uitgedeeld aan drie andere mannen die een rol hebben gespeeld bij één van de meest geruchtmakende moordzaken in België. Tegen de beklaagden was tot dertig jaar geëist.

Zeeuw krijgt 27 jaar
Van hen gaf Saelens’ schoonvader, André G., de opdracht tot de moord. Hem is 27 jaar opgelegd. De rechter nam zijn handelswijze zeer kwalijk. G. vermoedde dat Saelens één van zijn dochters had misbruikt en hij wilde zijn schoonzoon een lesje leren. G. schakelde Pierre S. in om Saelens uit de weg te laten ruimen. Deze S. kreeg 21 jaar. Evert de C., een Zeeuw en een bekende van Ronnie van B., verdwijnt voor 27 jaar de cel in. "Zonder zijn medewerking was de moord niet mogelijk", aldus de rechter. Alle vier de mannen moeten ook een schadevergoeding betalen.

Kans op beroep
Met de uitspraken lijkt de zaak, die al zo lang heeft geduurd, nog niet af te zijn. De kans is groot dat beroep zal worden aangetekend door justitie en/of de advocaten van de veroordeelden. Zo kunnen de families van Roy en wijlen Ronnie er evenmin een punt achter zetten.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.