Video

Gemeente geeft hele buurt waarschuwing: 'Ze scheiden hun afval verkeerd'

11 januari 2017 om 23:22 • Aangepast 21 november 2020 om 04:26
nl
Afval scheiden is een kunst, dat weten ze ook in de Tilburgse wijk Reeshof. Sinds ruim een jaar moeten de inwoners van Tilburg, plastic, groen, papier en restafval apart in zamelen. Wie dat niet goed doet krijgt eerst een aantal waarschuwingen en dan een boete. In de Reeshof is woensdag de ambtenaar die zijn medebewoners moet controleren wel heel ijverig geweest. Hij heeft zowat iedereen in de buurt die zijn vuilnis heeft buiten gezet, een waarschuwing gegeven.
Profielfoto van van der Straaten AgnesProfielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door
van der Straaten Agnes & Eva de Schipper

Fotograaf en bewoner van de Distelbergstraat  Andy Smulders heeft het op foto vastgelegd en in de Facebookgroep Heel Tilburg in een groep gedeeld. Op het bericht werd al meer dan driehonderd keer gereageerd. Mensen zijn bang dat de waarschuwing de volgende keer een boete wordt.
Toen Smulders woensdagmorgen zijn container naar binnen wilde halen, wist hij niet wat hij zag. "Ja ik zag een gele kaart. Maar ik zag niet één gele kaart, maar ik zag bijna alle containers vol met gele kaarten hangen."
Vals bewijs?Volgens Smulders klopt er niets van deze waarschuwingen vanuit de gemeente. "Het afval wordt hier heel goed gescheiden. En als je één kaart tegenkomt, dan kun je nog geloven dat iemand iets fout gedaan heeft." Maar als van de vijfendertig containers er dertig containers zijn met een gele kaart, dan is volgens hem de geloofwaardigheid weg.
Smulders heeft de gemeente Tilburg daarom gevraagd om bewijs van het verkeerd scheiden in zijn afvalbak. Maar volgens Smulders kwam de gemeente met een foto van een vuilcontainer die niet van hem is.[tweet:https://twitter.com/evadeschipper/status/819225466074791936]Lichtelijk overdrevenBuurman Theo van Gils vindt dat de gemeente moet kijken naar de hoeveelheid afval die verkeerd gescheiden wordt. "Als iemand in de groencontainer een hele hoop plastic zakken heeft zitten, dan vind ik het wat anders. Maar zit er in een complete container, die nog niet voor een kwart gevuld was, kleine glazen potjes.. Nou, dan is het lichtelijk overdreven."
Slechter gescheidenWoordvoerder Daelman van de gemeente Tilburg zegt dat er in de betreffende buurt echt veel slechter vuilnis gescheiden wordt dan in andere Tilburgse buurten. Volgens de afvalinspecteurs ligt dat misschien aan het feit dat er daar al een hele tijd niet gecontroleerd is. Daar worden mensen makkelijk van volgens Daelman.
In andermans container dumpenEen andere buurtbewoner denkt dat het niet alleen aan het slecht of niet scheiden van afval ligt. "Ik denk dat er mensen zijn die, als hun container vol zit, hun spulletjes in andermans container gooien. Dat die daar dan misschien maling aan hebben."
Rest doet het beterIn de rest van Tilburg gaat het steeds beter met het afval scheiden. Werden er in 2015 nog 60 boetes uitgedeeld, Vorig jaar waren het er maar 18. Je krijgt niet zomaar een boete, eerst moet je een gele, oranje en rode kaart verzameld hebben. In de wijk rondom de Distelbergstraat hebben ze dus nog even, want bijna iedereen kreeg woensdag een gele kaart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.