'Geen bewijs voor ontvoering Marco Kroon in Afghanistan'

9 mei 2018 om 05:59
nl
De top van defensie houdt er ernstig rekening mee dat oorlogsheld Marco Kroon uit Den Bosch het verhaal dat hij in Afghanistan ontvoerd is geweest in elk geval deels heeft verzonnen. Deze conclusie trekt het ministerie van Defensie volgens de Volkskrant na een jaar onderzoek.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

In dat jaar is geen bewijs gevonden voor de ontvoering van Kroon in 2007. Noch voor het feit dat hij daarna degene die hem gijzelde, zou hebben gedood. Dit verhaal bracht de drager van de Militaire Willems-Orde uit Den Bosch in februari naar buiten.

De Volkskrant baseert zich op gesprekken met betrokkenen bij Kroons geheime missie in de Afghaanse hoofdstad Kabul, en op verklaringen van mensen die kennis hebben van het interne onderzoek van defensie naar die missie.

'Geen aanwijzingen dat het is gebeurd'
Nadat de militair zelf bij toenmalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp melding had gemaakt van het geweldsincident, werd begin 2017 op verzoek van het Openbaar Ministerie een intern onderzoek ingesteld.

"Alles en iedereen die iets zou kunnen weten en die we hebben kunnen opsporen, is gehoord. De conclusie is dat defensie niet kan bevestigen dat het waar is. Er zijn geen aanwijzingen dat het is gebeurd", zegt een bron binnen defensie in de krant. De bron heeft kennis van het dossier dat naar het OM is gegaan.

'Mogelijk zijn feiten door elkaar gehaald en is hij ze echt gaan geloven', zegt een bron ook. Binnen defensie wordt vermoed dat Kroon mogelijk lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom, schrijft de krant. De conclusies van het onderzoek door de werkgever van Kroon zijn overgedragen aan het OM. Justitie bekijkt nu of de oorlogsheld een strafbaar feit heeft gepleegd. 

Reactie minister
Wie wat weet over eventueel bedenkelijk optreden van oorlogsheld Marco Kroon in Afghanistan moet daarover niet met journalisten praten, vindt minister Ank Bijleveld van Defensie. Ze vindt het 'heel vervelend dat mensen blijkbaar via de pers willen spreken' en vraagt hun 'zich keurig bij het Openbaar Ministerie te melden'.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.