De strijd om het officiële eerste kievitsei van Brabant is beslecht

11 maart 2017 om 12:35 • Aangepast 21 november 2020 om 02:54
nl
Weidevogelbeschermer Nan Visser heeft het officiële eerste kievitsei van Brabant gevonden in Schijndel. Daarmee is het ei dat afgelopen donderdag gevonden zou zijn in een wei bij Oosteind 'gediskwalificeerd'. Dat zegt Jochem Sloothaak van Brabants Landschap.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Jos Vermulst uit Rijen belde afgelopen donderdag vol trots Omroep Brabant met de mededeling dat hij misschien wel het eerste kievitsei van Nederland had gevonden. Hij deed de vondst in Oosteind. Al snel bleek dat het niet het eerste kievitsei van Nederland was, maar het ei mag zelfs niet de officiële titel eerste kievitsei van Brabant voeren.

Wachten op privacy instellingen...

Het eerste officiële Brabantse ei is zaterdagochtend in Schijndel gevonden door Nan Visser uit hetzelfde dorp. Hij vond een nestje met twee eieren op een voormalig aardappelveld. Dat vertelt Jochem Sloothaak van Brabants Landschap. Hij is degene in Brabant waar je je kievitsei moet melden. Er is immers een heus ‘kievitseiprotocol’.

'Veel gesjoemeld'
Wanneer je een kievitsei vindt, moet je deze vondst volgens het protocol melden. Mensen zoals Jochem Sloothaak komen dan het ei controleren. “Er wordt landelijk veel gesjoemeld. Daarom is er een protocol.”

Wachten op privacy instellingen...

Sloothaak: “De vinder in Oosteind is geen bekende van ons. Hij heeft zelf daarna het ei niet meer teruggevonden, wel beweert hij het gezien te hebben. De man had geen tijd om een afspraak met ons te maken en kon het ei ook niet meer terugvinden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.