Premier Mark Rutte zegt 'sorry' tegen Q-koortspatiënten

11 maart 2017 om 18:04
nl
Premier Mark Rutte heeft namens de Nederlandse regering excuses aangeboden aan alle Q-koortspatiënten. De premier deed dat tijdens het Debat van het Zuiden in het Klokgebouw in Eindhoven. “Ik wil de sorry herhalen want er zijn fouten gemaakt', zei de premier tijdens het debat.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De premier komt hiermee tegemoet aan de nadrukkelijk wens van Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Omdat veel patiënten zich niet erkend en gehoord voelen. Verschillende politieke partijen zijn het daarmee eens.

Rutte maakte zijn excuses na het zien van een filmpje over een van de jongste Q-koortspatiënten in ons land, de 6-jarige Emma van der Pluijm uit Hank. Ze kampt al drie jaar met de naweeën van de ziekte. Emma heeft het Q-koorts vermoeidheidssyndroom. Halve dagen ligt ze op bed.

Verschrikkelijk
"Het is verschrikkelijk", zei de premier over de Q-koortsuitbraak. "De komende tijd moeten we gaan onderzoeken of er een financiële vergoeding mogelijk is." Maar die toezegging was voor Jesse Klaver (GroenLinks) niet voldoende. "Zeg gewoon dat je het voor dit gezin gaat regelen. Emile Roemer (SP) vulde aan: "Ze moeten toch kunnen rekenen op een volledige financiële compensatie." 

Geen schadevergoeding
De rechtbank in Den Haag oordeelde onlangs dat Q-koortspatiënten geen schadevergoeding van de Nederlandse staat krijgen, omdat de staat niet verantwoordelijk is voor de uitbraak van de ziekte.

De ziekte brak in 2007 in Herpen uit. Het is nog altijd de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek en er vielen zeker 74 doden.

De lijsttrekkers deden hun uitspraken zaterdagmiddag tijdens het Debat van het Zuiden in Eindhoven. Daaraan namen Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) deel. De politici discussieerden over Brabantse thema’s als drugscriminaliteit, economie en de leefbaarheid op het platteland. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.