Video

Jan B. niet vervolgd voor bedreiging Boelhouwer, burgemeester verontwaardigd

21 maart 2017 om 08:08 • Aangepast 21 november 2020 om 02:40
nl
"Een premie voor bedreiging." Burgemeester Jan Boelhouwer van de gemeente Gilze en Rijen is stomverbaasd over het besluit van justitie om af te zien van verdere vervolging van Jan B. uit Hulten. De onlangs veroordeelde wapenhandelaar heeft Boelhouwer, een ambtenaar van de gemeente Gile en Rijen en een politieagent bedreigd, maar de kans is groot dat hij hiervoor niet gestraft wordt.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De rechtbank in Breda moet formeel op 4 april nog een uitspraak doen, maar Boelhouwer houdt er rekening mee dat Jan B. niet verder vervolgd wordt. Hij is stomverbaasd dat de wet dit toestaat. Boelhouwer overweegt in beroep te gaan, hoe klein de kans op succes ook is.

'Al twee keer veroordeeld'
Justitie heeft ingestemd met het verzoek van de verdachte om de zaak te beëindigen, omdat hij dit jaar al twee keer is veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De kans op een succesvolle vervolging is daarom niet meer mogelijk, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Breda.

De ernstig verontwaardigde Boelhouwer heeft zijn hoop gevestigd op de nieuwe Tweede Kamer. Hij wil in het parlement aandacht vragen voor dit soort beperkingen in de strafwet. Op Madeleine van Toorenburg van het CDA kan hij in ieder geval rekenen. Het Tweede-Kamerlid uit Rosmalen gaat werk maken van Boelhouwers reactie. Ook burgemeester Paul Depla van Breda neemt het op voor zijn collega.

Wachten op privacy instellingen...

Leverancier van wapens
De 66-jarige B. staat bekend als de leverancier van de wapens die zijn gebruikt voor de onderwereldoorlog in Amsterdam. Eerder deze maand kreeg hij daarom een gevangenisstraf van vijf en een half jaar.

Wachten op privacy instellingen...

In januari was hij al veroordeeld tot twee jaar cel voor het wegmaken van een lijk van Freddy Janssen uit Valkenswaard. Zijn lichaam werd in stukken teruggevonden in het Markkanaal bij Den Hout.

Plotseling beveiliging
Burgemeester Boelhouwer kreeg in 2015 plotseling beveiliging, omdat de politie serieuze aanwijzingen had dat Jan B. naar hem op weg was om een aanslag te plegen. Jan B. was boos over een controle die was gehouden op het erf bij zijn boerderij in Hulten. Tijdens die controle werden ook een gemeenteambtenaar en een politieagent bedreigd. Het drietal deed aangifte.

Op 7 maart diende bij de rechtbank in Breda het verzoek van Jan B. om de bedreigingszaak te beëindigen. Alle drie de slachtoffers waren bij de zitting en ze werden verrast door het standpunt van de officier van justitie. De aanklager heeft aan de slachtoffers wel excuses aangeboden, omdat zij niet eerder waren geïnformeerd.

'Naar gevoel'
Boelhouwer heeft een naar gevoel overgehouden aan de zaak. “Het was al geen lolletje, maar dit is een rare wending. Als je ernstig crimineel bent, kun je dus straffeloos mensen bedreigen. En bedreiging van ambtenaren is kennelijk ondergeschikt aan andere zaken. Dit is een vrijbrief voor criminelen en daar heb ik me enorm over verbaasd. Dit is echt belachelijk”, aldus Boelhouwer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.