Waar wordt het meest geklaagd over overlast door jongeren? Kijk hier [KAARTJE]

22 maart 2017 om 07:00
nl
In Tilburg werden vorig jaar 28 procent meer meldingen gedaan van overlast door jongeren. Als we kijken naar het aantal meldingen per 1000 inwoners dan zijn Boxtel en Veldhoven koploper. Geertruidenberg is de gemeente waar het aantal sterk is toegenomen.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de politie. Uit de cijfers blijkt niet om wat voor soort overlast het gaat. Ze gaan vooral over het aantal meldingen. Als er meer meldingen binnenkomen dan betekent dat, dat er meer overlast is of dat mensen zich sneller bij de politie melden. Er zijn ook plaatsen waar juist minder meldingen zijn binnengekomen.

LEES OOK: Tilburg brengt de crimineel van de toekomst in kaart

Top 5
Het betekent wel dat gemeenten waar het aantal meldingen vorig jaar is toegenomen ten opzichte van 2015 niet per se gemeenten zijn waar de meeste mensen klagen.

Neem bijvoorbeeld Zundert. Daar is het aantal klachten met 193 procent toegenomen, maar nog steeds klagen maar vier op de duizend inwoners. Beduidend minder dan in de top vijf:

  • Veldhoven (7,5 op de 1000)
  • Geertruidenberg (7 op de 1000)
  • Den Bosch (6,7 op de 1000)
  • Veghel (6,3 op de 1000)
  • Loon op Zand (6,1 op de 1000)

LEES OOK: 'Ronduit schandalig', burgemeester kwaad op baldadige jongeren

Geertruidenberg valt in het rijtje op. Er klaagden veel mensen en de overlast nam er met 120 procent toe en ook dat is veel.

Minder in West-Brabant
Ook opvallend: in het uiterste westen van Brabant is de overlast het meest gedaald en daar is ook het aantal meldingen het laagst.

En dan zijn er nog twee gemeenten die er positief uitspringen: Rucphen en Landerd. Daar daalde de overlast met maar liefst 60 en 52,1 procent.

Dan nog één weetje: Oirschot is de gemeente waar het minst wordt geklaagd. Dat is er namelijk op elke duizend inwoners maar eentje.

[localfocus:https://localfocus2.appspot.com/58d12dd482e78]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.