Mega opknapbeurt voor religieus erfgoed Oudenbosch - Omroep Brabant

Mega opknapbeurt voor religieus erfgoed Oudenbosch

23 maart 2017 om 15:43
nl
Een groot aantal religieuze gebouwen in het centrum van Oudenbosch krijgt de komende jaren een ingrijpende opknapbeurt. Om de gebouwen voor de toekomst te behouden trekken de gemeente Halderberge, de provincie, woningcorporatie Woonkwartier en bouwbedrijf Van Agtmaal hiervoor samen 23 miljoen euro uit. Dat hebben de partijen donderdagmiddag bekendgemaakt.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Met het geld worden de kapel van de broeders van Saint Louis en hun voormalige gebouwen (de Vincentiusbouw, de Mariabouw, de Mariaschool en de Reginabouw) gerenoveerd.

Pensionaat Sint Anna
Ook het voormalige pand van de paters Jezuïeten aan Markt 68 en het voormalige pensionaat Sint Anna en de bijbehorende kapel worden opgeknapt.

In een deel van de gebouwen komen ook huur- en koopappartementen. De provincie subsidieert de restauratie van de kapel van Saint Louis, de Mariabouw en Markt 68 met 4,5 miljoen euro.

Historische gebouwen
Het centrum van Oudenbosch kent veel gebouwen met een religieuze historie. De renovatie en herbestemming van de beeldbepalende gebouwen moeten ervoor zorgen dat het centrum van Oudenbosch een samenhangend geheel wordt en aantrekkelijker wordt om te wonen.

Daarnaast dragen de ontwikkelingen ook bij aan het behoud van religieus erfgoed in Brabant.

Nieuw cultureelcentrum
Naar verwachting dit najaar wordt als eerste begonnen met het opknappen van de kapel van Saint Louis. In het rijksmonument komt een nieuw cultureel- en educatiefcentrum.

Het gebouw wordt de thuisbasis van cultureelcentrum Fideï et Arti, Heemkundige Kring Broeder Christofoor, het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum, het Zouavenmuseum, de bibliotheek, KBO Oudenbosch en Breinacademie Sine.

Sloophamer voor muziekschool en pastorie
Pensionaat Sint Anna wordt verbouwd tot appartementen. De voormalige muziekschool wordt gesloopt. Ook is het de bedoeling dat de huidige pastorie naast de basiliek tegen de vlakte gaat.

Naar verwachting moeten de werkzaamheden in 2021 klaar zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.