Een stemcomputer of toch een stemprinter? Eindhoven wil proeftuin worden

26 maart 2017 om 20:00
nl
Een meerderheid van Nederlandse gemeenten wil dat er in de toekomst weer met de stemcomputer gestemd kan worden. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Eindhoven gaat nog een stapje verder: de stad wil al bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar een proef doen met elektronisch stemmen.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De stemcomputer is in 2007 uit de gratie geraakt omdat de kans op fraude te groot was.

Gevolg is dat het tellen van de stemmen veel langer duurt. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer was de uitslag pas na middernacht bekend. In 2002, toen er nog stemcomputers gebruikt werden was dit al voor tien uur 's avonds bekend.

90% van de 235 gemeenten die door de NOS benaderd zijn wil nu zo snel mogelijk terug naar de stemcomputer, mits dit op een veilige manier kan.

Printen of online?
Een van de opties is het werken met stemprinters. Mensen brengen dan hun stem uit, de computer print een papier met de stem en deze wordt in de stembus wordt gedaan.

Andere gemeenten willen kijken of het mogelijk is om thuis via internet te stemmen.

Eindhoven stelt voor om bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar al een proef te doen met elektronisch stemmen. De gemeente geeft aan graag een proeftuin op dit gebied te willen zijn.

Minister niet enthousiast
86 procent van de ondervraagde gemeenten vindt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken snel met een betere manier om te stemmen moet komen.

Demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken laat weten dat hij elektronisch stemmen niet ziet zitten. Het is volgens hem te duur en het risico op hacken is te groot.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.