Drugs in Brabant: meer dumpingen, minder labs [CIJFERS]

28 maart 2017 om 15:59
nl
Het aantal drugsdumpingen in Brabant is vorig jaar toegenomen tot een recordhoogte. Vooral in het oosten van de provincie had de politie de handen vol. Landelijk is Brabant de nummer één drugsprovincie, in alle opzichten.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Dat blijkt allemaal uit de jaarcijfers van de politie, de feiten over synthetische drugs en wat er onderschept wordt. Misschien nog maar het topje van de ijsberg. De vier meest opvallende zaken:

1. Afvaldumpingen op bospaden
Brabant zag de afgelopen jaren de cijfers wat schommelen. In 2014 werden 77 dumpingen van drugschemicaliën geregistreerd. Daarna nam het af, tot 47 dumpingen in 2015. Vorig jaar verdubbelde dat aantal: op 101 plekken lieten criminelen containers, vaten en jerrycans achter, meestal in de natuur. Vooral in Oost-Brabant was het vaak raak.

De politie benadrukt dat er sinds vorig jaar een betere registratie is, wat dan weer een verklaring zou kunnen zijn voor de stijging.

2. Loodsen vol chemische stoffen
De politie kwam ook vooral in het oosten van Brabant meer opslagplaatsen - zoals loodsen - met chemische stoffen op het spoor. Volgens eigen zeggen door meer speurwerk naar inkopers. De cijfers: 40 (2014) 30 (2015) en 42 plaatsen (2016).

Opvallend is ook het aantal drugslaboratoria: dat daalde. Van 13 (2014) naar 19 (2015) en vorig jaar 16. Landelijk waren dat er in 2016 in totaal 61. De politie ontmantelde er meer in Gelderland en Zuid-Holland dan in voorgaande jaren.

3. Criminelen vertrekken
Die trend is al langer zichtbaar: een deel van de drugsproductie gaat de provincie uit .  Volgens de politie komt dat mogelijk door de intensievere aanpak van drugscriminelen in het zuiden. Sinds oktober 2014 zijn er in totaal 680 arrestaties geweest, 82 bendes aangepakt en 514 wapens gevonden.

4. Zorgwekkend jaar
Als je naar de eerste drie maanden van 2017 kijkt, zie je dat de drugsproductie uitwaaiert, naar bijvoorbeeld Zeeland. Alarmerend is ook het aantal drugslabs: acht tot nu toe. Tegen 16 vorig jaar.

De politie waarschuwt in het jaarrapport intussen voor de wereldwijd gestegen vraag naar xtc. In het rapport staat ook dat 'er sprake is 'van een complex probleem dat ernstiger en dieper in de samenleving is geworteld dan gedacht'. Verder is ook te lezen: "Dit drugsprobleem is niet zomaar getackeld."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.