Nieuwe, gevaarlijke trend: het injecteren van speed

28 maart 2017 om 19:15
nl
Steeds meer gebruikers van GHB en speed in West-Brabant zijn het laatste middel gaan injecteren. Dit blijkt uit onderzoek van een trendpanel voor de regio Breda. Novadic-Kentron heeft een voorlichtingsfilm gemaakt om de speedspuiters te waarschuwen voor de risico's.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Het gaat met name om de drugsgebruikers die zowel GHB als speed gebruiken. "Door ook GHB te nemen verdwijnt de angst voor het spuiten. GHB is een narcosemiddel. De speed zorgt er voor dat ze wakker blijven", legt Charles Dorpmans, drugsexpert en preventiewerker van de verslavingszorginstelling uit.

Overdosis
Naast de risico’s van het gebruik van naalden gaan mensen ook meer speed gebruiken als ze injecteren. Hierdoor wordt de kans op een overdosis groter.

De gebruikers krijgen hun informatie over injecteren alleen via andere gebruikers en denken ten onrechte dat de risico's wel meevallen. Ook weten ze niet welke maatregelen ze kunnen nemen om de risico’s te beperken. Met de film wil Novadic-Kentron daar verandering in brengen.

Trends in drugsgebruik
Het trendpanel voor de regio Breda is voorgekomen uit het Europese Local Pass project. Hierin wordt samengewerkt met organisaties uit vijf landen, waaronder Novadic-Kentron en de gemeente Breda. Het doel is het ontdekken van nieuwe trends in druggebruik en het gebruik aan te pakken.
[Youtube:https://youtu.be/BfaMzmJDqIQ]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.