Hoe verplaats je een 44 meter hoge schoorsteen over 450 meter?

31 maart 2017 om 08:09 • Aangepast 21 november 2020 om 02:27
nl
Het mag met recht een huzarenstukje worden genoemd: de verplaatsing van de markante schoorsteen van de voormalige Philipsfabriek in Roosendaal. Zondag wordt het 44 meter hoge bouwwerk 450 meter verplaatst.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

De schoorsteen is voor de gemeente een belangrijk aandenken aan Philips Lighting en daarmee een bijzonder onderdeel van het industriële erfgoed van Roosendaal. De lampenfabriek was er decennia lang gevestigd en heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad. Bresser Bouw uit ’s Gravendeel gaat de bijzondere klus met de 450 ton wegende schoorsteen klaren.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


Snelweg dicht
Vanwege de verplaatsing op het oude Philipsterrein wordt de snelweg A58 zondagmiddag uit veiligheidsoverwegingen gedeeltelijk afgesloten voor het verkeer. De weg tussen de Beethovenlaan en het viaduct bij Zegge ligt binnen valbereik van de toren. De snelweg is van twaalf tot vijf uur dicht.

Ook de J.F. Vlekkestraat, Bredaseweg, Zwaanhoefstraat, Bachlaan en Duke Ellingtonlaan, Lisztlaan, Bartoklaan zijn afgesloten. Honderden meters aan dranghekken worden geplaatst om de verhuizing veilig te laten verlopen.

Publiek welkom
Het publiek is welkom om de mega-operatie te volgen. Aan de noordkant van het voormalige Philips-terrein is een gedeelte ingericht voor toeschouwers. Mensen kunnen de verhuizing vanaf 75 meter afstand volgen.

De gemeente roept belangstellenden op om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen. Er zijn ingangen aan de J.F. Vlekkestraat en Zwaanhoefstraat.

Het baken van de stad is na verplaatsing duidelijk zichtbaar aan de A58 op de hoek van de J.F. Vlekkestraat en de Bredaseweg. De schoorsteen moet tussen halfdrie en drie uur op zijn plaats staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.