Fietsende vuilnisman in Waalre een succes

29 maart 2017 om 15:32
nl
De fietsende vuilnisman in Waalre is volgens de gemeente een succes. De gemeente wil de inzamelmethode van de afvalproef dan ook uitbreiden naar de hele gemeente, zodat veel afval in heel Waalre voortaan met de fiets kan worden ingezameld.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Roel van den Boom zamelt met zijn speciale fiets met daarop vier bakken voedselresten, luiers, PMD (Plastic, Metaal en Drankpakken) en restafval in. De afvalfietser fietst per inzameldag vier of vijf keer op en neer tussen de proefwijk Voldijn in Waalre en de gemeentewerf. Met zijn fiets kan hij per keer tweehonderd kilo afval inzamelen.

Eind vorig jaar bedankte Roel de bewoners van ‘zijn’ wijk al voor het goed gescheiden aanbieden van hun afval.

Afval gehalveerd
Doel van de proef die sinds eind september loopt is om de hoeveelheid restafval zoveel mogelijk terug te dringen. In de proefwijk lukt dit volgens de woordvoerder al heel goed. Eind vorig jaar was de hoeveelheid restafval in de proefwijk al gehalveerd. In maart blijkt dat nog steeds zo te zijn.

Het idee om de proef met de afvalfietser uit te breiden, moet volgens een woordvoerder van de gemeente Waalre nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Het voorstel wordt naar verwachting eind van dit jaar ingediend.

Elektrisch voertuig
In de gemeente Eersel is een soortgelijke proef, waarbij een speciaal ontwikkeld elektrisch voertuig twee keer per week afval ophaalt in de wijk Molenakkers. De resultaten en ervaringen van Eersel zullen ook door de gemeente Waalre worden meegenomen in het voorstel aan de gemeenteraad.

[youtube:https://youtu.be/7nQcZFBmS4A]
De bedoeling is nu volgens de gemeente dat de bewoners ook piepschuim nog apart gaan inzamelen. Zodat er nog minder restafval overblijft. Plastic en papier worden in Waalre apart opgehaald en glas kan op verschillende plekken worden ingeleverd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.