Video

Luierproef in Breda nu al een succes: 'Wat heeft je kind nou aan?'

30 maart 2017 om 20:04
nl
Al honderd ouders hebben zich aangemeld voor de proef met wasbare luiers van de Gemeente Breda. De stad ziet de wegwerpluiers het liefst zoveel mogelijk verdwijnen, omdat ze slecht zijn voor het milieu.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De deelnemende ouders gaan de luiers acht weken lang uitproberen. De gemeente zorgt dat zij gratis luiers krijgen. In totaal waren 40 plekken beschikbaar voor de proef. Toch hebben al meer dan twee keer zoveel mensen interesse getoond. "Ik denk dat er een tweede ronde moet komen", vertelt wethouder Paul de Beer (Duurzaamheid).

Janet Meijer gebruikt de wasbare luiers al jaren. Nu ook voor haar jongste dochtertje Lea (9 maanden oud). "Het is beter voor het milieu, goedkoper en ons eerste kindje was snel zindelijk!" Toch kijken mensen in haar omgeving nog wel eens vreemd op. "Ik moet het vaak uitleggen. Ze roepen: 'Wat heeft jou kind nu aan?' Ze vinden het iets van vroeger."

[Instagram:https://instagram.com/p/BSQfo6oDr7L]

Hip
Toch valt dat 'ouderwetse' volgens Meijer wel mee. "Ze hebben heel hippe printjes. Je moet echt niet meer denken aan zo'n luier met een veiligheidsspeldje."

Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.300 luiers, bijna 5 per dag. Met wegwerpluiers komt per kind zo’n 260 kilo luierafval per jaar en 22 kilo per maand in de vuilnisbak. De Beer: "Als je dat kan verminderen, is dat goed voor ons allemaal. Dan kan de afvalstoffenheffing wat dalen."

De proef van de gemeente start in mei.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.