De vloek van Station Breda: de acht ongemakken

31 maart 2017 om 13:39
nl
Afgelopen donderdag vielen twee steenstrips van het goednieuwe Station Breda. Het 144 miljoen euro kostende gebouw kent een geschiedenis van kleine, maar ook grotere ongemakken. Hieronder een overzicht.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

1. Vallende steenstrips

Reizigers die hun fiets donderdag wilden ophalen bij de onbewaakte fietsenstalling aan de centrumzijde, kregen een bouwhelm op. Twee steentrips vielen naar beneden. Het zijn geen bakstenen zoals eerder werd vermeld, maar decoratieve strips die op het gebouw zijn geplakt. Een steenstrip is ongeveer een derde van een baksteen. Op dit moment wordt onderzocht wat de oorzaak is.
[tweet:https://twitter.com/Sid91/status/847496277747159040]

2. Brandalarm

Het station werd meer dan tien keer ontruimd wegens valse brandmeldingen. De oorzaken liepen uiteen: kinderen, een stofzuiger, of afgebakken broodjes.
[tweet:https://twitter.com/Huib_vant_Hoff/status/719777332085583872]

3. Afbladderend asfalt

Het dunne laagje asfalt bij de busbaan bleek niet bestand tegen de vele bussen. In maart 2015 ging een stuk kapot. Dit werd gerepareerd.
[tweet:https://twitter.com/dirkverhoeven/status/577410778967457792]

4. Stinkende toiletten

De ruimte tussen de muren bij de urinoirs was te klein, waardoor de heren regelmatig naast de pot piesten. Ook waren de tegels poreus. Schoonmaken had dus weinig zin. De toiletten zijn verbouwd.
[youtube:https://youtu.be/az6-6nN_okk]

5. Lekkages

Op verschillende plekken in het station bleef het maar lekken. In het stationsgebouw stonden geregeld emmers. Ook zaten er bruine vochtvlekken op verschillende plaatsen van het dak.[tweet:https://twitter.com/Tjerkje01/status/701321838757076996]

6. Trappen

De trappen bij het station leidden regelmatig tot valpartijen. Op diverse plekken zijn anti-sliptrips aangebracht, met felle kleuren.

7. Rondvliegend glas

De ene na de andere glazen schuifpui voor de winkels aan de Belcrumzijde ging kapot. De glazen wanden botsen gemakkelijk tegen elkaar, als winkeliers deze open wilden maken. Inmiddels zijn alle problemen opgelost. 

8. Spiegelplafond

De spiegels van het plafond in de publiekshal begonnen krom te trekken. Daardoor kregen ze het effect van een lachspiegel. De spiegels werden vervangen.  

Vervelend

Inmiddels zijn vrijwel alle problemen al weer opgelost. "Ongemakken horen nu eenmaal bij nieuwbouw. Zeker als je een compleet nieuw station bouwt", laat NS-woordvoerder Inge Rijgersberg weten. "Tuurlijk is het voor alle betrokken partijen vervelend dat het station steeds negatief in het nieuws komt."

Bij de vallende strips is er een wezenlijk verschil, benadrukt de woordvoerder. "Bij de andere zaken ging het om ongemakken. Hier gaat het echt om de veiligheid. We zoeken uit hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.