Stieffamilie van Nicole van den Hurk krijgt toch spreekrecht

31 maart 2017 om 13:49
nl
De stiefmoeder en stiefzus van Nicole van den Hurk krijgen van het gerechtshof toch spreekrecht in de zaak over de dood van het meisje. Dit heeft het hof in Den Bosch vrijdag beslist. Ook kent het hof spreekrecht toe aan de juridische vader van het meisje, Ad van den Hurk. Hij had dit recht in tegenstelling tot de stiefmoeder en -zus eerder ook al.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Volgens de huidige wetgeving is spreekrecht voor de drie nabestaanden niet mogelijk omdat zij geen bloedverwanten van het meisje zijn. "Toch ziet het hof aanleiding om het spreekrecht toe te kennen", laat het vrijdagochtend weten. 

Het hof ziet in dat verdediging en justitie geen bezwaren hebben tegen het spreekrecht. Daarom geeft het, in tegenstelling tot de rechtbank eerder, nu behalve aan Ad van den Hurk ook spreekrecht aan de stiefmoeder en stiefzus van Nicole.

Halfbroer Tommy kreeg wel het woord
Het zit de familie van Nicole al langer dwars dat zij al die tijd geen spreekrecht hebben gekregen in de rechtszaal. Door een wetswijziging mocht halfbroer Tommy eerder 'eindelijk' wel het woord voeren.

LEES OOK: Halfbroer Nicole emotioneel in rechtszaal: 'Jos moet tbs krijgen'

Vijf jaar cel
Momenteel loopt de zaak in hoger beroep tegen verdachte Jos de G. in deze zaak. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor de verkrachting van Nicole. Hij werd vrijgesproken van doodslag. Justitie had veertien jaar gevangenisstraf geëist en ging in beroep.

De stieffamilie had al eerder gevraagd om spreekrecht, maar dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Eind vorig jaar liet toen nog minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur weten dat ook stieffamilie van slachtoffers het recht moet krijgen om te spreken tijdens een strafzaak.

Nog geen besluit over IKEA-proef
Over de zogenoemde 'IKEA-proef' die in een eerdere zitting werd besproken, heeft het hof zich vrijdag nog niet uitgesproken. Justitie overweegt deze proef te doen om duidelijkheid te krijgen over hoe het haar van Jos de G. terecht kan zijn gekomen op de jas van Nicole.

Met een IKEA-test wordt gedoeld op een proef met veel herhalingen, zoals die ook in IKEA-winkels wordt uitgevoerd. Op deze manier wil justitie meer te weten komen over hoelang een haar op een jas blijft zitten.

De zaak gaat op 30 mei verder. Dan staat er opnieuw een niet-inhoudelijke zitting gepland. Een zogenoemde pro forma-zitting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.