Zó hoog wordt de West-Brabantse hoogspanningsmast

4 april 2017 om 00:40 • Aangepast 21 november 2020 om 02:18
nl
65 meter. Zo hoog wordt de nieuwe hoogspanningsmast van Rilland naar Tilburg. Hoe hoog dat precies is, werd maandagavond duidelijk in Oosterhout, waar een luchtballon een doek van 65 meter hoog de lucht in hield.
Profielfoto van Tom van der Meer
Geschreven door
Tom van der Meer

Het omhoog hijsen van het gigantische doek is een protestactie van de Oosterhouters tegen de geplande lijn van hoogspanningsmasten voor 380 kV. Het is zeker dat die lijn van Zeeland naar Tilburg er komt, maar via welke route is nog niet bekend. Er zijn meerdere opties, waar de minister in juni een keuze in moet maken.

Wachten op privacy instellingen...Eén van de opties is door Oosterhout. Als dat tracé gekozen wordt, lopen de Tennet-masten vlak langs een woonwijk, en dwars door landgoed Oosterheide. 600 kinderen uit de wijk hebben het grote doek de afgelopen dagen op drie bassischolen in de buurt beschilderd. De actievoerders willen met het grote doek laten zien wat voor gevolgen een complete hoogspanningslijn voor de omgeving heeft.

'Verwoesting'
Er kwamen 700 mensen kijken naar de oplating van het doek. "Deze 65 meter hoge masten en leidingen zouden een verwoesting betekenen van dit unieke gebied en de leefomgeving", vindt protestleider Rogier Gerritzen van 380kVOosterhoutNee. "Ruim 2,5 jaar geleden, toen het nieuws bekend werd, was er direct een grote weerstand vanuit de bevolking tegen dit plan. De vereniging wil met deze actie laten zien dat die weerstand onverminderd groot is, zeker nu is gebleken dat er betere alternatieven zijn."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.