Aydin C. mag uitgeleverd worden aan Canada, maar hij is nog niet weg

4 april 2017 om 16:49 • Aangepast 21 november 2020 om 02:18
nl
Tilburger Aydin C. mag worden uitgeleverd aan Canada. Dat heeft de Hoge Raad vanmiddag besloten. Aydin C. is onlangs veroordeeld tot ruim tien jaar celstraf voor het jarenlang en op grote schaal chanteren van jonge meisjes via een webcam.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Vorig jaar al bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat er geen bezwaren zijn tegen het overdragen van de veroordeelde zedencrimineel aan Canada. Justitie daar wil hem strafrechtelijk vervolgen voor verschillende zedenmisdrijven.

Wachten op privacy instellingen...


Amanda Todd
Justitie in Canada wil Aydin C. (38) onder meer vervolgen voor het chanteren van Amanda Todd, de tiener die in 2012 zelfmoord pleegde. Aydin C. wordt naar verluid niet aangeklaagd voor de dood van het meisje. In het aanhoudingsbevel van begin 2015 is sprake van vijf strafbare feiten.  

Het is nu aan de minister van Justitie om te beslissen over de uitlevering. Daarna mag Aydin C. nog een kort geding aanspannen, waarmee hij de uitlevering kan voorkomen.

Het land uit?
De kans dat Aydin C. snel vertrekt is klein. Volgens zijn advocaat zijn er twee mogelijkheden. Of hij blijft hier zijn zaak in hoger beroep afwachten, maar dat kan nog 'maanden' duren.

Een andere mogelijkheid is dat hij alvast wordt uitgeleverd voor zijn rechtszaak in Canada. Maar het vervelende is dat hij dan terug moet voor zijn hoger beroep hier.

Meer over de geruchtmakende zaak lees je op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.