'Onbegrijpelijk!' Rechter tikt OM Breda op de vingers over bedreiging Jan Boelhouwer

4 april 2017 om 17:18
nl
De bedreigingszaak rond burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen moet alsnog worden uitgezocht. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdagochtend bepaald. De rechter veegt ook de vloer aan met de houding van justitie in Breda.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De zaak zou worden gestaakt op verzoek van de verdachte, Jan B. uit Hulten. Die vindt dat hij al genoeg gestraft is in twee andere zaken. Het Openbaar Ministerie in Breda stemde in met zijn verzoek. Afgelopen weken ontstond grote ophef daarover omdat het leek dat de verdachte Jan B.  ongestraft weg kon komen.  

Handtekening niet gezet
Maar de rechtbank in Breda oordeelde dinsdag dat het verzoek wordt afgewezen. Het verzoekschrift van Jan B. was niet door hem ondertekend en hij was ook niet op de zitting.

Formeel is daarmee de kwestie niet-ontvankelijk verklaard. Als de papierwinkel wel goed was geregeld dan zou het verzoek overigens ook zijn afgewezen, benadrukt de rechtbank.

Fikse kritiek
De rechtbank noemt de meegaande opstelling van het OM in Breda  'onbegrijpelijk'. Volgens de rechter heeft het OM 'de belangen van de slachtoffers op grove wijze veronachtzaamd'. Naast de burgemeester werden een politieman en ambtenaar in 2015 bedreigd door Jan B.

Verder had de rechter ook kritiek op de trage manier van communiceren van het OM dat de slachtoffers 'niet tijdig op de hoogte' bracht van het feit dat er geen rechtszaak zou volgen.

Impact
De rechtbank schrijft dat de instemming van het OM om de zaak te staken, 'des te onbegrijpelijker' is, gezien de enorme impact van de bedreigingen. Bovendien worden dit soort zaken tegen bestuurders en (politie)ambtenaren altijd hoog  opgenomen door politie en justitie.

Wat de precieze gevolgen zijn, is nog onbekend. Mogelijk gaat het OM nu bedenken wat hun antwoord is. Wordt het een rechtszaak of toch een schikking of boete.

Reactie
Burgemeester Boelhouwer heeft het vonnis gelezen. In een persbericht schrijft hij dat er niks aan toe te voegen heeft. Hij wacht de zaak 'vol vertrouwen'af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.