Video

Bakkerij Foolen uit Sint-Oedenrode bakt het lekkerste worstenbroodje van Brabant! [FOTO'S]

6 april 2017 om 08:15 • Aangepast 21 november 2020 om 02:16
nl
Jorrit Foolen van Bakkerij Foolen uit Sint-Oedenrode wint de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2017. Uit handen van René Bastiaanse, tv-presentator, auteur en directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum, kreeg de winnaar woensdagavond in Eindhoven de felbegeerde wisseltrofee. Hij onttroont Jürgen van Dongen uit Terheijden, de winnaar van 2016 en 2014, die dit jaar tweede werd.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...



LEES OOK: Wie maakt Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje? [VIDEO]Aan de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje deden 36 professionals mee (33 bakkers en drie slagers), 38 thuisbakkers en 34 leerlingen. Per categorie gingen respectievelijk tien profs, vijf thuisbakkers en vijf leerlingen door naar de Rooi Pannen in Eindhoven waar de finalisten afgelopen maandag ter plekke hun worstenbroodjes moesten bakken. Alle ingezonden worstenbroodjes zijn beoordeeld door twaald juryleden, bestaande uit zes vakjuryleden en zes consumenten.

Jongste finalist is 10 jaar
In de categorie Lekkerste Brabantse Worstenbroodje Leerling VMBO won Björn van de Lindeloof uit Oud-Gastel van het Markland College. In de categorie Leerling MBO won Stijn van Dongen uit Wagenberg van het Cingel College. En de prijs voor de beste thuisbakker ging naar Kevin de Bijl uit Eindhoven. Opvallend in deze categorie was de tweede prijs voor de pas 10-jarige Eline Nagelkerke uit Oudenbosch. Zij was de jongste finalist. De jongste deelnemer was de 8-jarige Djorn van Werde uit Heeze.

LEES OOK: Dit zijn de finalisten van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje

Wachten op privacy instellingen...



Hoog niveau
Volgens juryvoorzitter Ton Poppelaars was het niveau van deze 21e editie ook weer hoog. Net als vorig jaar werden er zowel voor de voorronde als de finale worstenbroodjes bij alle professionele deelnemers gekocht door de 'mystery shopper', om ook naast de wedstrijd de kwaliteit te kunnen blijven controleren.
 
“We willen graag dat de deelnemers scherp blijven”, aldus Poppelaars. Opvallend dit jaar was ook dat het aantal consumenten in de jury was uitgebreid van drie naar zes. “Belangrijk”, volgens Poppelaars, “want de consument koopt de worstenbroodjes en kan heel goed aangeven of die ze wel of niet lekker vindt. En uiteindelijk is de klant koning”. 

Strijd ook te volgen op TV
Komende vrijdag (7 april) vanaf 18.00 uur zendt Omroep Brabant het verslag van de finale en de prijsuitreiking uit.
 
Alle worstenbroodjes zijn op de volgende criteria beoordeeld:
1. Uiterlijk aanzien bovenzijde
2. Uiterlijk aanzien onderzijde
3. Gehaktvulling
4. Brood
5. Consistentie / beet
6. Algehele smaak
 
De volledige uitslag 
Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2017 (professionals):
1. Bakkerij Foolen, Jorrit Foolen uit Sint-Oedenrode
2. Bakkerij Van Dongen, Jürgen van Dongen uit Terheijden
3. Echte bakker Van der Steen, Jeroen van der Steen uit Made
 
Het Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje 2017:
1. Kevin de Bijl uit Eindhoven
2. Eline Nagelkerke uit Oudenbosch
3. Henk van Liempd uit Dommelen
 
Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO 2017:
1. Björn van de Lindeloof uit Oud-Gastel, Markland College
2. Nick van de Ven uit Zevenbergen, Markland College
3. Rick Potters uit Etten-Leur, Markland College

Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje MBO 2017:
1. Stijn van Dongen uit Wagenberg, Cingel College
2. Kars Verkooijen uit Terheijden, Cingel College
3. Mayke van Boxel uit Made, Cingel College

De verkiezing van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt jaarlijks georganiseerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Cingel College in Breda, de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

Onze fotograaf maakte een fotoreportage van de uitreiking, deze foto's kun je hier bekijken:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.