Video

Wagenbouwers Brabantsedag op zwart zaad: 'Sommige wagens kosten wel 20.000 euro'

8 april 2017 om 17:48 • Aangepast 21 november 2020 om 02:11
nl
Een oplegger van achttien meter lang, dertig bouwers en een luid spelend muziekkorps. De stoet van Stichting Vrienden Wagenbouwers die zaterdagmiddag door het centrum van Heeze trekt, is niet te missen. En dat is maar goed ook. Want de organisatie wil met deze actie zoveel mogelijk geld ophalen voor de wagenbouwers voor de Brabantsedag.
Profielfoto van Daisy Schalkens
Geschreven door
Daisy Schalkens

Volgens Thijs Verleg van  Stichting Vrienden Wagenbouwers is dat nodig om de optocht van de Brabantsedag ook in de toekomst nog spectaculair te houden. Ze merkten de afgelopen jaren dat steeds meer bouwgroepen het financieel moeilijk hebben. Het bouwen van een wagen kost veel geld.

"Dat varieert van drie- tot twintigduizend euro per wagen", aldus Verleg. Dan worden de bouwuren nog niet eens meegerekend. Dat is vaak vrijwilligerswerk. Daarom werd de stichting vorig jaar opgericht en organiseren ze dit jaar verschillende activiteiten om geld in te zamelen. De verkoop van loten is er daar een van.

Sponsoren lastig te vinden
Hilda van Hoek is van Bouwerij Skôn. Haar bouwgroep heeft het ieder jaar weer moeilijk om genoeg geld bij elkaar te verzamelen. "We doen dit jaar voor de vierde keer mee en kunnen lastig sponsoren vinden", vertelt ze. "Het is lastig om er tussen te komen als nieuwe groep".

Het bouwen van een wagen is ook heel duur. "Materialen zijn duur en onze apparatuur is ook heel oud en sterk aan vervanging toe."

Wachten op privacy instellingen...


Een geste
De tocht trekt door het dorp langs de route die de grote optocht tijdens de Brabantsedag ook altijd aflegt. "De mensen hier mogen altijd gratis genieten van de optocht, zij hoeven namelijk geen kaartje te kopen", aldus Verleg. "Niet dat we ze nu willen verplichten om een lootje te kopen, maar we vragen ze meer om een geste".

De lootjes kosten vijftig euro. Niet alle Hezenaren reageren enthousiast. Sommigen vinden de lootjes te duur. Maar er zijn nog genoeg mensen die wel vijftig euro overhebben voor de actie. "Ik steun de Brabantsedag altijd", vertelt een koopster. "Ze komen hier langs en wij hebben dan altijd veel mensen over de vloer."

De stichting hoopt uiteindelijk met al hun activiteiten tussen de tachtig- en honderduizend euro op te halen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.