'Crimineel walhalla' wordt veiliger, maar er blijft werk aan de winkel in Helmond

11 april 2017 om 14:54
nl
In maart 2016 werd Helmond op een nieuwssite een crimineel walhalla genoemd. Dat was schromelijk overdreven, al maakte de gemeente zich wel grote zorgen over de veiligheid van haar inwoners. Nu, een jaar later gaat het wat te ver om te stellen dat Helmond een paradijs is. Maar allerlei maatregelen hebben er wel toe geleid dat de leefbaarheid en de veiligheid zijn toegenomen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Dit staat althans in de evaluatie van het Aanvalsplan Veiligheid. In dat plan repte de gemeente Helmond een jaar geleden van een zorgwekkende toename van het aantal zedenmisdrijven, winkeldiefstallen en bedreigingen.

Fors gedaald
Sindsdien is vooral het aantal overvallen, autodiefstallen, diefstallen uit motorvoertuigen én gevallen van openlijk geweld fors gedaald. Cijfers zeggen niet alles, zegt de gemeente. Ze wil dus niet te vroeg juichen, ook omdat er werk aan de winkel blijft. Zo is het aantal zedenmisdrijven en bedreigingen juist toegenomen. Bovendien wil de gemeente juist structurele resultaten boeken.

Hiervoor speelt ze met de gedachte een zogeheten Urban Crime Room in te richten. Vanuit deze ruimte kan dag en nacht een oogje in het zeil worden gehouden. Helmond wil op dit gebied verder gaan samenwerken met Eindhoven, Breda en Tilburg én de Jheronimus Academy of Data Science, de universiteit die vorig jaar in Den Bosch van start ging. Dit moet gaat leiden tot een betere aanpak van drugs- en jeugdoverlast.

Aanpak gezinnen met risicojeugd
Risicojeugd wordt ook aangepakt door samen te werken met scholen en ouders. Vorig jaar zijn in verband hiermee vijf gezinnen met kinderen tussen twaalf en achttien jaar uitgekozen en begeleid. Volgens de gemeente begint deze methode vruchten af te werpen.

Veelplegers worden al geschaduwd aan de hand van een Top-X Aanpak. De belangrijkste ‘draaideurcriminelen’ kunnen zo sneller in de kraag worden gevat om bijvoorbeeld nieuwe woninginbraken te plegen. De gemeente denkt ook serieus aan hightechplannetjes als het plaatsen van een camera in een klok, adapter of brandalarm in gedachten. Het idee van een lokwoning wordt juist losgelaten.

Camera's tegen heeladressen
Geavanceerde camera’s zouden wel ingezet kunnen worden om helers dwars te zitten. De politie kent diverse heeladressen waar gestolen goederen worden doorverkocht.

Om de overlast in buurten strenger aan te kunnen pakken, zal de gemeenteraad worden voorgesteld de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Daarna kan ook in Helmond de zogeheten aso-wet worden toegepast: de burgemeester kan dan in voorkomende gevallen boetes opleggen of huizen sluiten. Alle positieve cijfers ten spijt: de gemeente beseft dat ze zich moet blijven inzetten voor haar burgers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.