Video

50 kilo bamboe per dag: reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen zijn bepaald geen pitsers

11 april 2017 om 16:18 • Aangepast 21 november 2020 om 02:08
nl
1500 soorten bamboe zijn er. Kweker Bennie Nielen van Bamboo Giant in Asten kent ze allemaal uit zijn hoofd. Nielen mag de bamboe gaan leveren voor reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen, die woensdag aankomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. En het zijn bepaald geen pitsers. Ieder eet zo'n 50 kilo bamboe per dag.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Bamboo Giant is bezig met de laatste voorbereidingen. In de kas in Asten rijden de vorkheftrucks af en aan. En buiten op het veld wordt er geoogst. "De planten zijn nu nog niet zo groot", zegt Nielen. "Straks moet je nog maar eens terugkomen, dan is het hier een oerwoud. Maar bedenk, dit hele veld, is straks nog niet genoeg om één panda voor een jaar te voeden." Dus heeft Nielen, die ook aan andere dierentuinen in Europa levert, er nog een paar velden bijgezet.

LEES OOK: Reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen vervoerd door Jan de Rijk Logistics

Veelvraatjes
De twee reuzenpanda's, Wu Wen en Xing Ya, hebben een flinke eetlust. Nielen laat bij de oogst een enorme bos bamboe zien. "Dit is nog maar een tussendoortje hoor. Per dag eet een panda wel tien van dit soort bossen." In totaal eet een reuzenpanda wel vijftig kilo bamboe per dag.


Panda's vinden de stengels vooral lekker. "Wij moeten bij sommige bamboesoorten de stengels met een motorzaag doorzagen, maar panda's hebben heel sterke kaken, dus die kunnen dat gewoon eten," zegt Nielen.

Luxe menu
De panda's moeten zich straks natuurlijk wel thuisvoelen op culinair gebied, dus worden maar liefst veertien soorten in Rhenen uitgetest. "Het is nog maar de vraag welke bamboesoort ze het liefst hier eten", zegt Nielen, terwijl hij een kaartje aan een bos bamboe hangt.

"Daarom markeren we voor de verzorgers met welke soort ze te maken hebben, zodat zij kunnen bijhouden of die wel of niet wordt gegeten."

Worstenbroodje
Overigens zouden de panda's ook makkelijk kunnen inburgeren in Brabant. Ze maken namelijk graag worstenbroodjes, volgens Nielen. "De bladeren vouwen ze samen en rollen ze op, daar hebben ze zelfs een extra duim voor."

Nielen vindt het geweldig dat de panda's naar Nederland komen. "In de jaren zeventig is hier wel eens een panda op toernee geweest, maar sinds die tijd is er nooit meer eentje in een dierentuin geweest. Natuurlijk ga ik zeker een keertje bij ze kijken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.