Auto met nepexplosief was van Defensie: eigenaar Brian had 'm pas een week

12 april 2017 om 09:26 • Aangepast 21 november 2020 om 02:07
nl
Brian van de Koevering uit Geldrop is de schrik nog maar nauwelijks te boven. Dinsdagavond ontdekte hij iets in de achterbak van zijn auto wat eruit zag als een levensecht explosief. Binnen no time stonden de politie en Explosieven Opruimingsdienst Defensie op de stoep en werd de straat afgezet. Rond kwart over negen bleek gelukkig dat het om een oefenexemplaar ging, een zogenoemde dummy.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

"Ik ben me rotgeschrokken", vertelde een beduusde Brian toen hij er nog van uitging dat het een echt explosief was. "Ik heb de auto nog maar een week. Het is een tweedehands wagen, die eerder van defensie is geweest."

De opa van de 25-jarige Brian had losse draadjes gezien in de achterbak van de auto. "De draadjes lagen achterin, vlakbij de achterlichten. Mijn opa waarschuwde me en zei dat ik er eens naar moest kijken. Het leek op een staaf dynamiet, zo kan ik het het beste omschrijven."

Huizen ontruimd
Brian twijfelde geen moment en waarschuwde de politie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam ter plaatse om onderzoek te doen. Alle huizen in een straal van vijftig meter werden ontruimd. Ook Brian en zijn vriendin stonden buiten op straat.

Wachten op privacy instellingen...


Brian kocht de auto, een Peugeot Partner van zes jaar oud, niet rechtstreeks bij Defensie, maar via een autohandelaar. "Ik dacht eindelijk een goede, kwalitatieve auto gekocht te hebben. Dit had ik nooit verwacht."

'Eén vonkje en de boel was ontploft'
Toen hij nog niet wist dat het om een dummy ging, maakte Brian maakte zich vooral ook zorgen over zijn vriendin. "Ze is zwanger en heeft gewoon rondgereden in die auto. En mijn schoonzusje is heel jong, en ook zij heeft in de auto gezeten. Er had maar één vonkje bij hoeven te komen en de boel was in de lucht gevlogen. Dit had heel anders af kunnen lopen."

Wachten op privacy instellingen...

De politie kan nog niks zeggen over de herkomst van het oefenexplosief. "De informatie van de eigenaar nemen we mee in het onderzoek'', aldus de woordvoerster. Specialisten van de EOD erkennen dat de nepbom niet van echt is te onderscheiden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.