Komst vertrouweling Eritrese president 'ongemakkelijk', maar burgemeester 'kan niets doen'

12 april 2017 om 20:01
Omroep Brabant
Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven (foto: Hans van Hamersveld/Kijk en Klik Media)
Omroep Brabant
Yemane Gebreab, hoge partijfunctionaris uit Eritrea (foto: ANP)
1/2 Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven (foto: Hans van Hamersveld/Kijk en Klik Media)
De omstreden bijeenkomst van de jongerenafdeling van het regime in Eritrea is de komende dagen in Veldhoven. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Veldhoven woensdag. Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven is van donderdagavond tot en met zondag afgehuurd. Er worden zeshonderd bezoekers verwacht.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Het kabinet zit met het bezoek in de maag, omdat een vertrouweling van de Eritrese president Afewerki erbij zal zijn. Het bezoek van Yemane Gebreab aan Veldhoven wordt 'ongemakkelijk' genoemd, omdat hij landgenoten gaat toespreken die hun vaderland hebben verlaten. Er zou hierdoor sprake zijn van ongewenste bemoeienis van de Eritreese overheid met Eritreërs die in Nederland wonen.

'Ongemakkelijk gevoel'
Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven zegt dat hij weinig kan doen tegen de komst van de politicus uit Eritrea. "Ook al staan de boodschappen die worden verkondigd mij niet aan, we leven in een vrij land en hebben het recht op vergadering. Daar kan ik als burgemeester niet tegen optreden. Maar u mag ervan overtuigd zijn dat ik er wel een ongemakkelijk  gevoel bij heb."

In Nederland wonen veel asielzoekers uit Eritrea, die hun land zijn ontvlucht vanwege het dictatoriale regime en schendingen van de mensenrechten. Er wonen ongeveer 20.000 Eritreeërs in ons land.

Gebreab kan gewoon naar Nederland afreizen, omdat hij al in het bezit is van een visum uit een Schengenland. Daarom kon hem geen visum worden geweigerd.

Oproep tot aangifte
Kubrom Dafla Hosabay, de voormalige staatssecretaris van Financiën uit het Afrikaanse land die nu in Nederland woont, roept landgenoten op om naar de politie te stappen. Zelf heeft hij dat al gedaan, vertelde hij woensdag. Hosabay stelt dat critici van het regime, zoals hijzelf, worden bedreigd en anderen onder druk worden gezet om deel te nemen aan de conferentie en eraan mee te betalen. Hij voelt zich 'bijzonder bedreigd'.

De PVV in Provinciale Staten heeft woensdag vragen gesteld over het bezoek van de omstreden Eritreeër.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...