Apotheker verdiende tonnen met valse declaraties voor aidsmedicijnen: 1,5 jaar cel geëist

13 april 2017 om 20:33
nl
Het Openbaar Ministerie heeft donderdag anderhalf jaar cel en een voorwaardelijk beroepsverbod geëist tegen een 40-jarige apotheker uit Bergen op Zoom. De man zou jarenlang valse declaraties voor aidsmedicijnen hebben ingediend.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

De apotheker die werkte in Nijmegen lichtte Zorginstituut Nederland (ZIN) voor tonnen op. Volgens de Inspectie SZW declareerde hij stelselmatig veel meer dure aidsmedicijnen van het merk Atripla dan dat hij bij de leverancier inkocht. De medicijnen zouden bestemd zijn voor onverzekerde vreemdelingen.

Declaratiegedrag opvallend
Van 2013 tot mei 2015 ging het om 150 rekeningen met een bedrag van totaal 900.000 euro. Aan de apotheker werd 750.000 euro uitgekeerd. Het declaratiegedrag deed bij ZIN de alarmbellen rinkelen.

Het OM vindt het een buitengewoon ernstige zaak. "Het is schokkend te constateren dat wordt geknoeid met zorggeld voor de kwetsbare groep vreemdelingen", aldus de officier van justitie. "De verdachte was zich ervan bewust dat de onverzekerde vreemdelingen de fraude niet konden konden ontdekken.”

Bekentenis
De apotheker heeft de fraude bekend en heeft het bedrag terugbetaald aan het zorginstituut. Dat heeft de officier van justitie in haar strafeis meegewogen. Naast de gevangenisstraf eiste de officier een voorwaardelijke ontzetting uit het beroep van apotheker voor de duur van vijf jaar.

De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.