Huizenmarkt in Brabant trekt aan: 'Ook in kleinere steden is het dringen'

14 april 2017 om 18:29
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Huizenmarkt trekt aan.
1/2 Ook in de kleinere steden, zoals Roosendaal, is er verkrapping
In heel Brabant trekt de woningmarkt aan, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. De huizenprijzen in onze provincie stijgen soms wel met twaalf procent, vergeleken met vorig jaar. Dat is niet alleen merkbaar in de grote steden. Ook kleinere steden als Bergen op Zoom of Roosendaal merken de gevolgen.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Volgens het NVM is de prijsstijging heel logisch. "De rente is laag en het consumentenvertrouwen stijgt. Ook is het aanbod van woningen gedaald", weet woordvoerder Roeland Kimman. "Het wordt dus makkelijker om je huis te verkopen, maar moeilijker om iets te vinden."

De verkrapping van de woningmarkt begon in de grotere steden. Kimman: "Als de prijzen daar stijgen, zoeken mensen vanzelf alternatieven. Ze trekken dan naar omliggende dorpen of de kleinere steden, omdat het daar goedkoper is." Uiteindelijk stijgen de prijzen daar vervolgens ook.

[tweet:https://twitter.com/raymondmerkx/status/852912291775475713]

Ook de familie Van Meel uit Roosendaal merkt dat het zoeken lastiger wordt. Na twee jaar wachten, hebben ze hun huis verkocht. Ze zijn nu op zoek naar een nieuwe woning. Arno: "Huizen worden al verkocht voordat ze op de markt komen."

"Het gaat niet meer om vraagprijzen, maar je hebt te maken met vanaf-prijzen. Je moet dus gaan bieden", vervolgt Van Meel. "We houden hoop en ik heb er vertrouwen in dat we wat gaan vinden. Desnoods iets tijdelijks."

Halvering
In de regio Roosendaal is de prijsstijging met twee procent het kleinst, vergeleken met andere Brabantse regio's. Het aanbod halveerde daar, volgens makelaar Bob van Dijk. "

Midden in de crisis hadden we 1200 tot 1300 woningen te koop staan. Dat is nu onder de 700 gezakt. Het gaat dus om een flinke afname." In Den Bosch en omgeving was de stijging met 12,2 procent het hoogst.

Wachten op privacy instellingen...