BNN op bezoek in Brabantse drugslabs: 'Daar denk je niet bij na als je drugs neemt'

19 april 2017 om 08:52 • Aangepast 21 november 2020 om 01:58
nl
Een bruine drab in een maatbeker, gedestilleerd in een leegstaande schuur in Baarle-Nassau. "Dit is wat een drugsgebruiker tot zich neemt", zegt politiecoördinator Freek Pecht. Hij laat BNN-presentatrice Emma Wortelboer een kijkje nemen in twee opgerolde drugslabs in Brabant, zo was dinsdagavond te zien in NPO3-programma Spuiten en Slikken.
Profielfoto van Tom van der Meer
Geschreven door
Tom van der Meer

De politie houdt drugsgebruikers in het programma een spiegel voor: dit is waar xtc-pillen of speed gemaakt wordt. Bepaald geen veilige ruimte, blijkt uit het programma. Als voorbeeld wordt een drugslab in Uden aangehaald, waar in 2014 twee doden vielen.

Verlaten boerderij
In 2016 werden ongeveer zestig van dit soort drugslabs opgerold. Vaak zitten ze in een verlaten pand, maar soms ook in een woonwijk of flat. Het drugslab waar BNN op bezoek ging zat in Baarle-Nassau. De gemeente kwam het lab in januari 2017 op het spoor toen er verontreinigd afvalwater in het riool was gevonden. Het spoor was gemakkelijk te volgen, en eindigde bij een verlaten boerderij in het buitengebied.

Op het terrein stonden tientallen jerrycans met drugsafval. Binnen stonden grote blauwe tonnen, waaruit het afval al geloosd was op het riool. Het programma kijkt ook mee bij het opruimen van drugsafval in een bos. Vaten hebben gelekt en het afval heeft de bodem verontreinigd. Kosten om het op te ruimen: 15.000 tot 20.000 euro.

Wachten op privacy instellingen...


600.000 pillen
Ook ging het programma mee naar een lab in Rijsbergen, waar MDMA-olie werd gemaakt. De 350 liter olie die er gevonden werd, is goed voor 600.000 pillen. "Daar denk je niet bij na als je drugs neemt", zegt de presentatrice geschrokken. Ook hier werd vies en onveilig gewerkt. Een agent die bezig is het lab te ontmantelen is helder: "Dit stop je dus in je mond. Laat het een waarschuwing zijn voor drugsgebruikers."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.