Eén konijn is een eenzaam konijn: 'Er zitten er nog zoveel alleen in de achtertuin'

20 april 2017 om 00:00
nl
Van alleen in een hok zitten worden konijnen ongelukkig. Daarom luidt de Dierenbescherming de noodklok. Samen met brancheorganisatie Dibevo willen ze consumenten beter voorlichten over de aanschaf van konijnen. Maar voor veel konijnenliefhebbers komt dit bericht als een verrassing. "Ik heb jaren geleden in een dierenwinkel gevraagd: moet er geen tweede konijntje bij? Want alleen is hij zo zielig. Toen werd er gereageerd: 'Nee, want konijnen leven alleen.'"
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Alleen in de achtertuin
Volgens Nanda Pons van Konijnenopvang K'nijn en Ko in Bavel is het niet voor het eerst dat er aandacht is voor 'het eenzame konijn'. "Het is al vaker geprobeerd door onder meer konijnenopvangen, maar dan komt het op één of andere manier niet aan bij de mensen. Er zijn nog zoveel konijnen die alleen in de achtertuin zitten."

Datende konijnen
Rick ter Avest is mede-eigenaar van Dierspecialist Ter Avest in de Bredase wijk IJpelaar. Hij adviseert klanten altijd om twee konijnen aan te schaffen. "Het liefst een man en een vrouw, een koppeltje."

Maar als je al een konijn thuis hebt zitten, is het volgens Rick beter om naar een konijnenopvang te gaan. Door te 'daten' zorgt de opvang ervoor dat elk konijn een vriendje of vriendinnetje vindt. "En je doet ook nog eens iets goeds door een afgedankt konijn een nieuw thuis te geven."

Verschillende adviezen
Het kan best verwarrend zijn voor konijnenliefhebbers, want lang niet elke dierenwinkel of -opvang geeft hetzelfde advies. "Ik heb jaren geleden in een andere dierenwinkel gevraagd: moet er geen tweede konijntje bij? Want alleen is hij zo zielig. Toen werd er gereageerd: 'Nee, want konijnen leven alleen", aldus een klant van de Bredase dierenspeciaalzaak.

Volgens die dierenwinkel kon een konijn prima alleen in een hokje omdat ze in velden en weilanden ook alleen lopen.

Flat van twee verdiepingen
"Waar je op moet letten is dat je een flat aanschaft van twee verdiepingen en dat ze daarnaast een ruime ren hebben van zeker 2 vierkante meter", aldus Nanda Pons.

De vrijwilligster van de Bavelse konijnenopvang heeft nog een laatste tip voor konijnenliefhebbers:
"Koop nooit een konijn speciaal voor je kinderen. Koop het konijn ook voor jezelf en leer je kinderen er dan mee omgaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.