Kinderombudsvrouw praat met jonge Q-koortspatiënten: 'Er is veel onbegrip'
“Het is niet alleen vermoeidheid. Het is ook hoofdpijn, misselijkheid en je ongelukkig voelen en je zorgen maken over je toekomst”, zei de kinderombudsvrouw na de gesprekken. “Kinderen hebben er echt last van. Zo kunnen ze niet de hele dag naar school.”
Onwetendheid en onbegrip
Ook de onwetendheid en onbegrip die er bij Q-koorts heerst leidt vaak tot problemen. “De omgeving weet niet wat er aan de hand is. Soms worden de kinderen niet eens geloofd. Ze moeten zich constant verantwoorden”, vertelt Kalverboer. “Mensen denken dat het psychisch is, of dat ze gewoon een energiedrink moeten nemen.”
Onzekere toekomst
Ook spreken kinderen zich onzeker uit over de hun eigen toekomst. In een tijd dat de pubers belangrijke besluiten moeten nemen, komt er veel bij kijken. Ze vragen zich af of de ziekte invloed gaat hebben op solliciteren. “Dit kan zelfs leiden tot depressieve gevoelens”, aldus Kalverboer.
'Het is overleven'
Jacqueline Smulders uit Mierlo leeft dagelijks met de gevolgen van Q-koorts. Zowel haar twee dochters (van 11 en 16) als haar man hebben de ziekte. “Het is overleven. Van dag tot dag kijken hoe het gaat”, vertelt Jacqueline. “Sommige dagen kan de jongste niet eens naar school. Dan zit ze heel de dag eenzaam thuis. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed.”
De kinderombudsvrouw blijft ondanks de zware gesprekken optimistisch. “Ik heb beloofd dat we deze opgedane kennis zullen verspreiden. Zo kunnen we het in nieuwe gevallen beter aanpakken en mensen beter voorlichten.”