Tilburg loopt al vroeg uit voor Koningsdag: 'We hebben koffie, thee en broodjes bij'

27 april 2017 om 09:44 • Aangepast 21 november 2020 om 01:45
nl
De eerste bezoekers stonden donderdagmorgen al vroeg langs de route om een glimp op te vangen van de koninklijke familie tijdens hun bezoek aan Tilburg. Willem-Alexander en Máxima vierden deze Koningsdag in Tilburg de vijftigste verjaardag van de koning.
Profielfoto van Ronnie Vermonden en Peter de Bekker
Geschreven door
Ronnie Vermonden en Peter de Bekker

Onder andere een man uit Amersfoort, gekleed in een oranje trui met daarop allerlei buttons van leden van de koninklijke familie, stond langs de kant van de weg. "Ik ben woensdag hier aangekomen om Koningsdag mee te maken", vertelde hij, "en de koning wordt 50, dus het is een heel speciaal feest."

Wachten op privacy instellingen...

'Deze koning wil ons samenpakken'
Hij is er altijd bij. "Sinds 1992. Koningsdag - en vroeger Koninginnedag - is zoiets moois... De koninklijke familie komt hier in contact met het volk. Het is een familie waar heel Nederland zich bij betrokken voelt. Deze koning wil ons verbinden en dat doet hij ook letterlijk tijdens deze dag."

Dat bevestigt koningshuisdeskundige Rick Evers. "Willem-Alexander bevindt zich half tussen het publiek. Veel meer dan Beatrix, die ging niet echt naar het publiek toe. Die bleef op het middenpad, een beetje wuiven. Willem-Alexander is echt een koning tússen de mensen."

Wachten op privacy instellingen...

Even verderop stond een vrouw met een fraai oranje hoedje op en een oranje das om. Ook zij was er vroeg bij, deze donderdag. "Normaal sta ik altijd om vijf uur 's ochtends op, omdat ik om zes uur moet werken. En deze dag is zó bijzonder... Dit maak je misschien nooit meer mee. Dus ik dacht: ik ga vroeg, dan heb ik een mooi plekje." 

Bij het NS-Plein zaten al sinds zes uur 's ochtends drie vrouwen in oranje capes. "Het is een beetje fris, maar dat hebben we er graag voor over", vertelde een van hen. "Dit is een A-locatie", legde een van haar vriendinnen uit. "Hier zien we het koninklijk paar dadelijk van de trappen afkomen." Dat ze op dat moment nog een paar uur moesten wachten, deerde hen niet. Ze waren goed voorbereid. "We hebben koffie, thee en broodjes bij", liet de derde zien. "Lekker!"

Wachten op privacy instellingen...

Taminiau
De koninklijke familie kwam per trein aan op het Centraal Station in Tilburg. Zij werden daar welkom geheten door burgemeester Peter Noordanus en enkele Tilburgse kinderen.

Grote vraag tijdens Koningsdag is steevast wat de koningin zal dragen. Vaak is dat iets van haar vaste Belgische ontwerper Natan. Maar koningshuisdeskundige Rick Evers wist 's ochtends al te verklappen dat Máxima deze donderdag  iets van Jan Taminiau zou dragen.

LEES OOK: Hier lopen Willem-Alexander en Máxima straks

Wachten op privacy instellingen...

Dertien werelden
De familie werd langs de 13 werelden van de stad met het kengetal 013 geleid. Tilburg laat zich zo zien en de dag werd rond 13 uur afgesloten op het Piusplein met muziek van onder andere Guus Meeuwis. Die zong uiteraard zijn hit 'Brabant', waarbij Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane vrolijk meedeinden. "Het was helemaal waanzinnig", reageerde de koning in zijn dankwoord.  

Wachten op privacy instellingen...


LEES OOK: Willem-Alexander en Máxima lopen door 13 werelden in 013


Naast Willem-Alexander en Máxima was er ook een look-a-like van de koning in Tilburg: Benno van Vugt. Hij was voor deze gelegenheid gekleed in een pak en draagt een oranje sjerp. "Speciaal voor de vijftigste verjaardag van de koning heb ik met Johan Vlemmix een nummer opgenomen", vertelde de Tilburger. "Koning Abraham!"

Wachten op privacy instellingen...


LIVE
Omroep Brabant is de hele dag live bij het festijn. Sinds tien uur 's ochtends hebben we een liveblog en een livestream. Op Facebook zenden we live vanuit het publiek uit.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.