Vrachtwagens mogen (voorlopig) toch weer over de Europalaan in Valkenswaard

1 mei 2017 om 16:26
nl
Vrachtwagens mogen voorlopig toch weer over de Europalaan in Valkenswaard. Dit heeft de rechtbank in Den Bosch maandag besloten. In februari besloot het gemeentebestuur van Valkenswaard de straat gedeeltelijk af te sluiten voor vrachtverkeer. Bewoners van de Eindhovenseweg maakten hiertegen bezwaar. Zij hebben nu gelijk gekregen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

"De rechter heeft ons standpunt bevestigd", zegt Rob Geldens die aan Eindhovenseweg woont. De motivatie voor het vrachtwagenverbod op de Europalaan is wat hem en andere bezwaarmakers betreft onvoldoende. En dat vindt de rechter nu ook.

"We horen steeds dat er in het verleden in een soort mobiliteitsplan afspraken over zijn gemaakt. Maar waarom en met wie, dat wordt niet duidelijk", zegt Geldens over het vrachtwagenverbod. Hij geeft vervolgens aan er alle vertrouwen in te hebben dat het verbod op de Europalaan nu definitief van de baan is. 

De situatie geschetst
Vrachtwagens reden al sinds jaar en dag over de smalle Eindhovenseweg, met alle bijbehorende geluids- en andere overlast. Bewoners spraken over gezondheidsproblemen door uitlaasgassen én over gevaarlijke situaties in hun straat. Ze hoopten de vernieuwde Europalaan een alternatief zou zijn. 

Volgens de bewoners is de Eindhovenseweg te smal voor vrachtverkeer. Aan de Eindhovenseweg hadden ze gehoopt dat na de aanpak van de Europalaan om het centrum van het dorp, de vrachtwagens hierover zouden worden geleid. Maar niets bleek minder waar toen juist de Europalaan verboden werd voor vrachtauto's. 

LEES OOK: 'Verbijsterend!', vrachtwagens toch weer door centrum Valkenswaard na verbod Raad van State

Volgens de rechter heeft het gemeentebestuur het besluit om de Europaweg deels af te sluiten voor vrachtwagens dus niet voldoende gemotiveerd. De belangen van alle betrokkenen moeten in zo’n besluit worden afgewogen en dat is volgens de rechter niet gebeurd. 

Ook vindt de rechter het vreemd dat het gemeentebestuur een advies van een onafhankelijke verkeerswerkgroep naast zich neer heeft gelegd. De werkgroep, waar onder meer de politie in is vertegenwoordigd, windt er volgens de rechter geen doekjes om. De werkgroep vindt het besluit om de Europalaan af te sluiten voor vrachtwagens geen goed idee.

LEES OOK: In Valkenswaard zijn ze bang voor vrachtwagenoverlast: 'Gemeenteraad is waardeloos!'

Het college van Valkenswaard besloot tot het vrachtwagenverbod op de Europalaan om  tegemoet te komen aan eerdere besluiten van de gemeenteraad. Dit in verband met een breder mobiliteitsplan.

Het gemeentebestuur moet de bezwaren van de bewoners van de Eindhovenseweg nu volgens de rechter opnieuw bekijken. Op 31 mei is er een hoorzitting over de situatie. Zes weken na deze hoorzitting wordt dan duidelijk of vrachtwagens definitief over de Europalaan mogen of dat het verbod opnieuw wordt ingesteld.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.