Terreurverdachte Sint-Oedenrode: 'Ik ben juist gevlucht voor Al-Shabaab' [VIDEO]

2 mei 2017 om 18:18
nl
Vorige week woensdagavond stond de 21-jarige Abdirahman met zijn vriend Mohammed bij de bushalte in Sint-Oedenrode toen opeens vijf auto's kwamen aanrijden. Abdirahman en zijn vriend werden vervolgens door een arrestatieteam tegen de grond gewerkt en geblinddoekt, omdat ze terreurverdachten zijn. "Maar ik ben juist gevlucht naar Nederland voor terreur", zegt één van de twee, Abdirahman, in een interview met Omroep Brabant.
Geschreven door

"In eerste instantie werd tegen mij verteld dat ik een inbreker was", vertelt Abdirahman. "Daarna kwam de beschuldiging van terrorisme."

LEES OOK: Arrestatieteam pakt terreurverdachten op: 'Zag er gecoördineerd en snel uit'

Abdirahman is donderdag weer vrijgelaten. Hij is nog steeds verdachte. Maar zijn vriend Mohammed zit nog altijd vast. Volgens informatie van de AIVD is Mohammed sinds vorig jaar actief lid geweest van de terroristische organisatie Al-Shabaab in het zuiden van Somalië. Al-Shabaab wil met geweld een radicaal-islamitische staat stichten en de sharia invoeren. Sinds 2006 pleegt de organisatie aanslagen op burgers, journalisten, politici en militairen.

Gevlucht voor terreur
De Somaliër zegt dat hij onschuldig is. "Ik ben juist gevlucht voor Al-Shabaab", zegt de 21-jarige Somaliër. "De situatie in mijn land is niet goed. Ik ben juist naar Nederland gekomen om een veiliger en beter leven te hebben."

Abdirahman heeft nooit iets verdachts gemerkt aan Mohammed. De twee kennen elkaar uit Kenia. Mohammed woont nu in Engeland. Soms komt hij op bezoek bij zijn vriend in Nederland. "We praten over voetbal. Als ik wist dat hij iets te maken heeft met Al-Shabaab dan zou ik gelijk naar de politie gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.