Rabobank neemt maatregelen na gewelddadige plofkraken: 'Veiligheid omwonenden boven alles' - Omroep Brabant

Rabobank neemt maatregelen na gewelddadige plofkraken: 'Veiligheid omwonenden boven alles'

3 mei 2017 om 15:40
nl
De Rabobank neemt maatregelen om het groeiend aantal plofkraken op geldautomaten met zware explosieven een halt toe te roepen. Ook de veiligheid van omwonenden is in het geding en moet beter, aldus de bank. Bij sommige pinautomaten staan 's nachts beveiligers om de boel te bewaken, andere pinautomaten gaan 's nachts dicht of worden zelfs helemaal gesloten. "De veiligheid van omwonenden gaat voor alles", aldus woordvoerster Margo van Wijgerden.
Geschreven door

De maatregelen gelden voor geldautomaten bij appartementencomplexen, waar criminelen door het gebruik van explosieven grote schade aan woningen kunnen veroorzaken.

Enorme schade bij plofkraak in Vinkel
In maart gebeurde dat nog in Vinkel, waar bij een plofkraak van de pinautomaat van de Rabobank zware explosieven werden gebruikt. De schade was zo groot dat het pand moest worden gestut. De bewoners van twee appartementen moesten tijdelijk hun huis uit. 

LEES OOK: 'Oog in oog met plofkrakers: 'Ik stond klaar om ze uit te schakelen'

[youtube:https://youtu.be/w3foI7b0bsw]

Zware plofkraken met enorme schade
Voor de Rabobank was onder meer het gewelddadige incident in Vinkel aanleiding om het pakket aan voorzorgsmaatregelen versneld in te voeren. "In minder dan een jaar tijd zijn er veertig zware plofkraken geweest op geldautomaten van de Rabobank", vertelt Van Wijgerden. "De zware explosieven hebben enorme impact op het pand en de omliggende woningen. Vaak levert zo'n plofkraak weinig tot geen buit op - omdat alles instort - maar de schade is enorm."

Onrust en angst
Daarnaast zit de schrik er bij sommige bewoners, die pal boven een pinautomaat wonen, goed in. Van Wijgerden: "We hebben de afgelopen tijd regelmatig meldingen gekregen van mensen die aangeven dat ze niet meer goed kunnen slapen door onrust en angst. 'Woon ik nog wel veilig?', vragen zij zich af."

[tweet:https://twitter.com/rogiervanson/status/859716096739471360]
André van de Voort woont in Heeswijk-Dinther boven een pinautomaat van de Rabobank. "Gelukkig slapen we aan de andere kant," grapt André. "Maar het is goed dat ze maatregelen treffen. Ze moeten zorgen dat er 's nachts niets te halen valt."

Zware criminelen
In het afgelopen jaar werd in Brabant zeker elf ramkraken en elf plofkraken gepleegd. Een grote groep zware criminelen richt zich steeds vaker op ram- en plofkraken. Grof geweld wordt daarbij niet geschuwd. Detailhandel Nederland liet eerder weten zich grote zorgen te maken over deze ontwikkeling.  

Volgens woordvoerster Van Wijgerden wordt bij iedere geldautomaat waar mensen boven wonen, gekeken of een en ander voldoet aan de huidige eisen van de tijd en of de locatie bestand is tegen een mogelijke zware explosie. "Alle binnenkanten van de geldautomaten worden beveiligd om de impact van de schade te beperken. Dat kan door 's nachts een plaat voor de machine te plaatsen of de deur naar het portaal 's nachts af te sluiten. Ook worden sommige geldautomaten 's nachts in de gaten gehouden door beveiligers.

35 geldautomaten gesloten
Daarnaast zijn de afgelopen maanden 35 geldautomaten van de Rabobank in Nederland definitief gesloten. Om hoeveel automaten het in Brabant gaat, is niet duidelijk.

Volgens het AD nemen andere banken zoals ABN AMRO en ING geen extra maatregelen tegen plofkraken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.