Vader die Facebookbedrieger van zijn dochter zwaar toetakelde krijgt tien maanden cel

4 mei 2017 om 18:08 • Aangepast 21 november 2020 om 01:33
nl
Mario Haazen, de 52-jarige vader die een oud-tbs'er sloeg met een schop omdat deze achter zijn dochter aan zat, is niet schuldig aan poging tot moord. Wel is zware mishandeling bewezen. Haazen moet hiervoor tien maanden de cel in. Ook moet hij een schadevergoeding van 1925 euro aan het slachtoffer betalen.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

Flinke tegenslag voor justitie want er was zes jaar cel geëist. De rechter ging hier niet in mee omdat er onvoldoende bewijs is voor de moordpoging: uiteenlopende getuigenverklaringen, Mario die ontkent en het letsel dat niet duidt op een moordpoging. 

Vaker gewelddadig
Onder grote belangstelling van de media werd tien maanden cel opgelegd. Mede omdat zware mishandeling bewezen is en omdat Haazen een uitgebreid strafblad heeft met eerdere geweldsmisdrijven. De familie hoorde de uitspraak gelijk, de verdachte zelf was niet aanwezig in de rechtszaal. 

Justitie is teleurgesteld in de uitspraak en overweegt hoger beroep. Ook de ex-vrouw van Haazen is ontevreden. Zij wil totale vrijspraak.

Wachten op privacy instellingen...

De dochter van Haazen dacht dat ze een leuk 17-jarig vriendje via Facebook had ontmoet, maar in werkelijkheid was het Jack S. Een oud-tb's'er van 47 jaar oud.

Haar vader deed op 10 januari aangifte maar ging ook zelf onderzoek doen. "De vader kwam hem via een speurtocht op het spoor. Van de Hema kreeg hij zelfs de bewakingsbeelden. Op die beelden was te zien dat Jack S. cadeautjes voor zijn dochter kocht. Twee weken lang voerde hij een soort klopjacht naar deze man", zegt onze verslaggever Jos Verkuijlen die twee weken geleden de zitting bijwoonde.

Flinke hoofdwond
"Tijdens deze klopjacht belde Haazen de politie. Ook in de hoop opgepakt worden", zegt Verkuijlen. "Dat gebeurde niet en uiteindelijk kwam hij Jack S. op straat tegen in Eindhoven. Haazen ging hem achterna met een schop, vooral om hem tegen te houden, maar hij sloeg hem toch echt een aantal keer." Jack S. hield er botbreuken en een flinke hoofdwond aan over.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging tot moord en eiste twee weken geleden zes jaar cel. Dit zorgde in heel Nederland voor veel verontwaardiging. "Heel veel vaders kunnen dit gewoon begrijpen. Hij deed dit om zijn dochter te beschermen", zegt Jos Verkuijlen. "Dat zei Haazen ook telkens in de rechtszaal. Hij belde vaak naar de politie om te zeggen dat Jack S. achter zijn dochter aanzat. Zelfs toen hij klaar stond met de schop belde hij nog. De politie kreeg toen vijf minuten de tijd, maar kwam niet."

Hij was al weg
De politie bevestigt dat Mario regelmatig contact met hen zocht. "Wij hebben hem meerdere keren verzocht om ons ons werk te laten doen. Wij waren al op zoek naar Jack S. toen Mario op de bewuste ochtend ons belde. Omdat de locatie onduidelijk was, hebben we meerdere keren teruggebeld. Helaas werd er toen niet meer opgenomen", zegt een politiewoordvoerder. "Kort daarna troffen wij Jack S. aan. Haazen was toen nergens meer te vinden."

Eigen rechter
Nederland kan het dan wel een goede daad vinden, maar de rechter ging daar donderdag niet in mee. "Je mag in Nederland absoluut niet voor eigen rechter spelen. 'Onacceptabel'noemde rechtbank dat eigen-rechter spelen.

De advocaat van Haazen, Jan-Hein Kuijpers oogde na afloop tevreden en noemde het 'een kundig vonnis'. Hij zei ook dat het redelijk goed is afgelopen voor alle partijen. Kuijpers zei dat je bij 'eigenrichting' zoals het officieel heet, niet aan een straf kunt ontkomen omdat eigen-rechter spelen altijd verboden is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.