Directeur stelt verhuizing Bossche schouwburg uit: theater blijft nog een seizoen 'Aan de Parade'

10 mei 2017 om 19:04 • Aangepast 21 november 2020 om 01:22
nl
Het Bossche Theater aan de Parade blijft het komende seizoen nog in het bestaande gebouw. Directeur Harry Vermeulen heeft dat besloten. Volgens hem is het niet logisch al uit het gebouw weg te gaan voordat de Bossche raad een besluit heeft genomen over de nieuwbouw. Zijn beslissing betekent wel dat er pas na juni 2018 met de sloop van het theater kan worden begonnen. Vermeulen: "Het is geen leuke beslissing, maar het is wél duidelijk."
Profielfoto van Pim Windhorst Peter
Geschreven door
Pim Windhorst Peter

Op de plaats van de huidige schouwburg wil Den Bosch al een poosje een nieuw theater bouwen. De afspraak was dat de stad vanaf het komend seizoen een tijdelijk theater zou krijgen in De Cathrien, een kerk in de Bossche binnenstad. Aan de Parade zou de aannemer dan aan de slag kunnen met het slopen van het huidige gebouw en de bouw van een nieuwe schouwburg.

Wachten op privacy instellingen...


Grote tegenvaller
Máár, de Bossche raad heeft over die nieuwbouw nog geen beslissing genomen. Dat komt omdat het nieuwe theater veel duurder is dan de gemeente dacht. Waar de raad uitging van een investering tussen de 50 en de 55 miljoen euro, bleek het definitieve prijskaartje uit te komen op ruim 70 miljoen. "Een grote tegenvaller," noemde wethouder Huib van Olden dat.

De wethouder heeft beloofd dat de raad op 11 juli een besluit kan nemen over de nieuwbouw van Theater aan de Parade. Hoe dat besluit er uit gaat zien, is nog onduidelijk. Het Brabants Dagblad schreef onlangs dat het college gaat kiezen voor renovatie in plaats van nieuwbouw, Van Olden zei daarop dat alle opties nog open lagen.

Knoop doorgehakt
Theaterdirecteur Vermeulen heeft nu de knoop doorgehakt voor het volgende seizoen. De voorstellingen die zouden verhuizen naar De Cathrien blijven gewoon in Theater aan de Parade. Vermeulen zegt dat hij niet anders kan. Nu al verhuizen kan niet omdat er nog geen raadsbesluit is maar als hij wacht op het raadsbesluit heeft hij te weinig tijd over om het nieuwe seizoen goed te organiseren. Vermeulen: "Mijn brochure moet morgen naar de drukker. Daar moet wel in staan waar je de voorstellingen kunt komen kijken."

In de oorspronkelijke planning was het nu bijna afgelopen seizoen het laatste met voorstellingen in het oude Theater aan de Parade. Vermeulen en zijn collega's zouden in de komende weken naar De Cathrien verhuizen waarna met de sloop van het gebouw begonnen kon worden. In 2020 had er dan een nieuw theater gestaan.

Halverwege verhuizen onmogelijk
Als de Bossche raad straks voor een nieuw theater kiest, kunnen bouwvakkers pas beginnen met het weghalen van asbest en de sloop van het bestaande gebouw ná juni 2018. Tot dan loopt het theaterseizoen dat na de komende zomer weer begint. Halverwege het seizoen verhuizen naar de Cathrien is volgens Vermeulen onmogelijk omdat hij in die kerk spullen uit de bestaande schouwburg wil gebruiken.

Den Bosch moet nu weer veel beslissingen nemen over het nieuwe theater. Maar dat het er in 2020 staat, lijkt onwaarschijnlijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.