Video

Met een app krijgen ouderen langer groen licht, maar hebben ze wel een smartphone?

12 mei 2017 om 09:13 • Aangepast 21 november 2020 om 01:20
nl
Je smartphone met speciale app gebruiken om goed over te steken. Dat wordt in Tilburg getest om het voor ouderen mogelijk te maken iets langer te doen over het oversteken. Een ideaal hulpmiddel dus. Maar hebben de ouderen voor wie het bedoeld is eigenlijk wel een smartphone om die app mee te gebruiken?
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

De app doet het werk
Als iemand de app op zijn telefoon heeft geïnstalleerd, dan ziet de app zelf wanneer diegene in de buurt is van een oversteekplaats.

"Wij zien dat die persoon daar wandelt en wij weten ook wat voor type voetganger het is", vertelt ontwikkelaar Martin de Vries van Dynniq. "We weten of 'ie heel erg moeizaam wandelt of wat beter te been is. Met die informatie zorgen we ervoor dat het verkeerslicht langer groen blijft."

Wachten op privacy instellingen...


Van de oude stempel
Met de app zelf hoef je na de installatie niets meer te doen. Maar om de app te gebruiken heb je wel een smartphone nodig. Maar hebben alle ouderen die wel? 

"Nee, die heb ik niet. Zoiets gebruik ik niet. Ik ben van de oude stempel", vertelt een vrouw die het kruispunt oversteekt met haar rollator. Een andere voorbijgangster reageert: "Mijn man is 80, ik ben 75. Wij hebben dat allemaal niet."

Wachten op privacy instellingen...

Geen ingewikkelde dingen
Een andere vrouw op de fiets heeft zelf wel een smartphone, maar betwijfelt of alle ouderen er eentje hebben. "Ja, een telefoon zodat ze de kinderen kunnen bellen. Maar ik denk niet dat ze er echt mee overweg kunnen."

Maar volgens Martin de Vries is daarover nagedacht. "De meeste ouderen hebben een smartphone. Ze hoeven er niets bijzonders mee te doen, maar je moet wel een smartphone hebben.

Zonder smartphone wordt het dus lastig. "Het idee is eigenlijk dat we met zo'n eenvoudige app, voorkomen dat we allemaal extra detectoren en allemaal ingewikkelde dingen op straat moeten doen. We kunnen nu heel snel en makkelijk heel persoonlijke functionaliteit toevoegen aan zo'n oversteekplaats voor bepaalde gebruikers."

Primeur
De app wordt de komende drie maanden getest door omwonenden van het kruispunt Hart van Brabantlaan - St. Ceciliastraat. Tilburg heeft een primeur met deze app. "Dit is een pilot. We gaan eerst even kijken hoe goed het uitpakt." De Vries vervolgt: "Misschien moeten we nog wat dingetjes veranderen. En dan is het aan de wegbeheerders, dus de gemeente, of ze het willen hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.