Eritreeërs dreigen met schadeclaim van 180.000 euro nadat Veldhoven congres afblies

16 mei 2017 om 19:35
nl
De jongerenorganisatie van het bewind in Eritrea wil zeker 180.000 euro verhalen op de gemeente Veldhoven. Het gaat om kosten die zijn gemaakt voor de organisatie van de conferentie in april, die door burgemeester Jack Mikkers op het laatste moment werd afgeblazen omdat demonstranten voor onrust zorgden.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Volgens advocaat Bart-Jan Walraven gaat het om kosten die werden gemaakt voor het afhuren van congrescentrum Koningshof, de catering en dergelijke. Hierdoor is 'zeker 180.000 euro schade geleden'. "Wij willen die schade bij de gemeente Veldhoven in rekening brengen."

LEES OOK: Burgemeester Veldhoven teleurgesteld in Koningshof over escalaties Eritrese conferentie

Congrescentrum vier dagen afgehuurd
Het gaat allemaal om een bijeenkomst van de jongerenafdeling van het bewind van het Oost-Afrikaanse land. Daarvoor was congrescentrum Koningshof in Veldhoven vier dagen afgehuurd. Er werden zeshonderd deelnemers verwacht, vooral uit het buitenland.

Het kabinet zat met het bezoek in zijn maag, omdat een vertrouweling van de Eritrese president erbij zou zijn. Het was de bedoeling dat hij landgenoten zou toespreken die hun vaderland hebben verlaten. Veel gevluchte Eritreeërs vrezen 'de lange arm van Eritrea', ze worden ook nadat ze gevlucht zijn door het regime van hun geboorteland in de gaten gehouden en onder druk gezet.
 
Demonstraties
In eerste instantie zei burgemeester Mikkers dat hij weinig kon doen tegen de komst van de politicus uit Eritrea. "We leven in een vrij land en hebben het recht op vergadering", zo stelde hij. 

Uiteindelijk besloot de burgemeester op 14 april toch de conferentie in Veldhoven af te blazen, vanwege de onrust en demonstraties van Eritreeërs in Nederland tegen de komst van de omstreden regeringsfunctionaris. Hierdoor was de veiligheid en openbare orde niet te garanderen. Het besluit van de burgemeester leidde tot vechtpartijen en demonstraties. Ruim 120 demonstranten werden opgepakt.

'Helemaal uitprocederen'
De jongerenorganisatie heeft de hoop gevestigd op een bodemprocedure over het verbod en bij winst moet de gemeente opdraaien voor de kosten, stelt advocaat Walraven. "Het verbod is buiten de schuld van de organisatie veroorzaakt. Wij vinden dat het verbod in strijd is met het grondrecht op vrijheid van vergaderen. Als we de procedure winnen, en ik heb daar alle vertrouwen in, betekent dat dat het besluit van de burgemeester onrechtmatig was en dan moet hij de kosten van de schade die mijn cliënten hebben geleden, vergoeden.''

Kosten van gemeente
Veldhoven maakte zelf ook kosten en bekijkt nog wie die rekening moet betalen. De gemeente zegt dat er extra personeelskosten zijn gemaakt, juridisch advies is ingeschakeld en bovendien voor busvervoer is gezorgd om honderden deelnemers weg te brengen nadat de conferentie was afgelast. De exacte kosten worden nog berekend, aldus de woordvoerster. De gemeente wil nog niet reageren op de mogelijke claim van de Eritreeërs.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.