Peperdure container Keith Haring tóch verkocht voor ruim 1 miljoen euro

17 mei 2017 om 01:00
nl
Het leek uit te lopen op een behoorlijke tegenvaller: op de veiling van de zeecontainer van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring kwam namelijk geen enkel bod binnen. "Dat was wel een enorme domper", zegt Peter van Beveren, van het Venduehuis in Den Haag. Nadat de veiling was afgelopen, was daar ineens goed nieuws, want er bleek toch een koper te zijn voor de container. "Daar zijn we heel blij mee!"
Geschreven door

De zeecontainer was van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring, die 1,5 miljoen tot 2 miljoen euro moest opleveren. Toen de veilingmeester het bieden begon op 1 miljoen euro bleef het doodstil in de zaal. Ook de telefonische biedingen bleven uit. "Dat was wel een fikse tegenvaller", vertelt Van Beveren.

Ruim miljoen
"Na de veiling is er altijd een zogeheten aftersale. Dan kunnen er altijd nog zaken na de veiling gekocht worden. Dat is in dit geval ook gebeurd", legt hij uit. De koper heeft er ruim een miljoen voor betaald. "Wie dit is, zeggen we niet. Het is geen Europeaan en de container gaat dan ook niet terug naar Knokke", vertelt hij.

Keith Haring beschilderde de enorme container in 1987 als cadeau aan een surfclub in het Belgische Knokke. De zeecontainer met de bekende tekening van de inmiddels overleden Haring heeft ook een Brabants tintje. Het bedrijf Poly Products uit Werkendam restaureerde de gehavende container de afgelopen maanden.

'Niet liefdevol behandeld'
Een Oost-Vlaams museum was eigenaar van de gehavende container en liet deze in Werkendam opknappen. "Hij stond ergens tussen de rommel, tussen technische installaties. Toen we hem eruit haalden, zag ik meteen allerlei scheuren. Hij is gewoon niet liefdevol behandeld", zei Jan Schrama van Poly Products eerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.