Basisschoolmoord op Jesse Dingemans (8) had te maken met pesten, zegt Julien C.

22 mei 2017 om 19:46
nl
Julien C. (32) is voor het eerst met een nogal bizarre lezing gekomen over de dood van Jesse Dingemans (8). Julien C. heeft in de tbs-kliniek verteld dat zijn stiefbroertje werd gepest op school door onder meer Jesse. Hij ging verhaal halen op de basisschool en toen viel Jesse in een mes. De officier van justitie legde dat verhaal voor aan de rechtbank in Breda met de mededeling dat ze er niks van gelooft. Ze eiste twee jaar verlenging van zijn tbs. Want het risico op herhaling is te groot.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Op 1 december 2006 drong Julien C. basisschool KlimOp binnen in Hoogerheide en stak daar in een klaslokaal Jesse Dingemans dood. Hij heeft nooit verteld waarom hij tot zijn gruweldaad kwam. Julien heeft zijn bijna twaalf jaar gevangenisstraf inmiddels uitgezeten. In mei 2015 begon hij aan de behandeling in een tbs-kliniek.

In de zaal
Julien C., met baard, was zelf op de zitting aanwezig. Hij sprak zo nu en dan en beantwoordde rustig vragen van de rechtbank. Zijn advocaat had vooraf het verzoek gedaan om de zaak achter gesloten deuren te behandelen, maar dat wees de rechtbank af. Ze wilde niet vertellen waarom het in alle beslotenheid moest.

Een deskundige van de Vann Mesdagkliniek in Groningen, waar C. zit, was ook in de zaal en gaf een toelichting. Ze vertelde dat C. meewerkt aan diagnostisch onderzoek. Er zijn Asperger, asociale en narcistische trekken en misbruik van cannabis bij hem vastgesteld. Voorheen weigerde C. alle medewerking en daardoor was lang vaag wat hem mankeerde.

Kans op herhaling
Volgens de officier van justitie is de kans op herhaling 'matig tot groot'. "Hij geeft nog steeds geen inzicht in de gebeurtenissen van toen. Hij ziet zijn eigen psychotische kwetsbaarheid niet en vertoont sociaal gewenst gedrag", zei de officier van justitie, die ook de woorden 'eng en onbestuurbaar' gebruikte. Daarom wil jusititie dat de tbs van Juliën C. met twee jaar verlengd wordt. 

Was dit het motief?
Tijdens de rechtszaak kwam ook een mogelijk motief ter sprake. De officier van justitie vertelde dat hij met een verhaal is gekomen over zijn stiefbroertje dat werd gepest, dat Julien verhaal ging halen en dat toen Jesse in het mes viel. 'Niet geloofwaardig' noemde ze die lezing.

Navraag leert dat Julien dit al heeft verteld toen hij zich in de gevangenis in Vught voorbereidde op zijn TBS. Het komt nu pas naar buiten.  

De deskundige zei dat er met Julien C. uitgebreid wordt gesproken over wat zich toen heeft voorgedaan. De 'delict-analyse-procedure', zoals dat heet.

Op verlof
Op de zitting werd ook bekend dat Julien C. wel eens naar buiten mag, buiten de kliniek: met twee begeleiders, anderhalf uur maximaal. "Terugkeren in de maatschappij, dat wil ik", zei hij zelf in de rechtszaal. Maar hij vindt dat het niet snel genoeg gaat, het kan 'efficiënter' zoals hij het zelf noemde.

Volgens C. ligt het ministerie van Veiligheid en Justitie dwars bij zijn resocialisatie. C. vertelde de rechtbank dat hij graag lid wil worden van een sportvereniging. "Ik ben nog steeds van mening dat een situatie in een zwaar beveiligde kliniek niet hetzelfde is als in de maatschappij", merkte hij op.

'Voorspoedig'
De advocaat van Julien vermeldde in haar pleidooi dat de behandeling 'voorspoedig' verloopt. Ze vroeg aan de rechtbank dan ook om volgend jaar al tussentijds al te bekijken hoe de behandeling verloopt en of er stappen zijn gemaakt.
 
De rechtbank noemde het advies over Julien C. 'helder' en doet op vrijdag 2 juni uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.