Appel- en perenoogst deels mislukt: 'Dit jaar duurdere appels' - Omroep Brabant
Video

Appel- en perenoogst deels mislukt: 'Dit jaar duurdere appels'

26 mei 2017 om 15:19
nl
De appel- en perenoogst is dit jaar deels mislukt. Landbouworganisatie ZLTO schat dat 25 procent van de Brabantse appel- en perenoogst verloren is gegaan. "Beide fruitsoorten zullen dit jaar duurder worden."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De boeren hebben te maken gehad met flinke nachtvorst in het voorjaar. Veel meer dan normaal. Daardoor is veel fruit al vroeg kapot gevroren, met name in april.

Klappen
De grootste klappen vallen in het zuiden van het land.  "Het is een slecht jaar, dat is zeker", erkent ZLTO-woordvoerder Johan Boonen. "Telers hebben grote klappen gehad. Volgens hem is het met de peren iets beter gesteld dan met de appels.

De grote boeren kunnen vaak wel op tegen de vorst, zij hebben grote beregeningsinstallaties. Door het te besproeien, kunnen de telers hun gewassen beschermen met een ijslaagje. Boonen: "De kleinere bedrijven hebben die installaties vaak niet. En soms is zoet water simpelweg niet beschikbaar." In Brabant is de situatie slecht. In Zeeland en Limburg is het echter nog erger. "Daar is weinig zoet water beschikbaar, waardoor je niet kunt beregenen."

Teler Carlos Faes van de Philips Fruittuin in Eindhoven heeft er ook flink last van. Dit jaar is 70 tot 80 procent van zijn oogst mislukt. "De schade schat ik tussen de 50.000 en 100.000 euro." 

[tweet:https://twitter.com/raymondmerkx/status/868069486078898176]

Pech
Faes had ook wel extreem veel pech. In de koudste nacht van april, begaf de pomp van zijn beregeningsinstallatie het. Hierdoor kon hij zijn fruit niet beschermen. "Dat doet heel veel pijn. Je hoopt dan nog dat het mee zal vallen."

"Je bent dag en nacht met je vak bezig. Als de oogst dan zo tegenvalt, is dat heel sneu." De fruitteler heeft dit in jaren niet gezien. "De laatste oogst die ook zo slecht was, was in 1991."

[tweet:https://twitter.com/raymondmerkx/status/868059776114188288]

Duurder
Naar verwachting worden appels de helft duurder, van zo'n veertig naar zestig cent per kilo inkoop bij de boer. Ook in buurlanden is de appeloogst slecht. Hoe groot de schade voor de telers precies is, is nog onduidelijk. Boonen: "Dat wordt pas duidelijk met de oogst van juni. Mogelijk wordt de schade door hogere prijzen deels gecompenseerd."

[video:2503430]

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.