Drugspionier van bijna zeventig de bak in voor advies aan Brabantse onderwereld

2 juni 2017 om 16:07
nl
De rechtbank in Den Bosch heeft Ton van D. alias 'De Grijze' veroordeeld tot drie jaar cel. Van D. gaf scheikundige adviezen aan een groep Brabantse criminelen. De mannen runden een drugslab bij een varkensboer in Stevensbeek. Van D. wordt gezien als de man die lang geleden de xtc-pillen introduceerde in ons land.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Volgens de rechtbank is Ton van D. (69) in het najaar van 2015 actief betrokken geweest bij de productie van synthetische drugs in een groot lab in Stevensbeek en had híj een grote rol. 'Verdachtes bijdrage strekte wezenlijk verder dan de adviserende rol op de achtergrond. De rest van de drugsbende is onlangs al veroordeeld.  

Van D. is een bekende in de Nederlandse drugswereld. Al rond 1990 was hij op grote schaal met pillen bezig. Hij verdiende bakken met geld. Voor zijn criminele activiteiten kreeg hij al tien jaar cel. In Antwerpen werd hij enkele jaren geleden vrijgesproken van verdenking van drugsproductie. 

Party King in Best
Zijn naam dook op in het grote Trefpunt-onderzoek, rond de Party King in Best. Van D. woont in Rotterdam. Hij is ook veroordeeld voor het witwassen van ruim zeventigduizend euro. 

Uit tapgesprekken onder meer in Best, bleek dat ze bezig waren met pillen die als opdruk Mickey Mouse hadden. In de gesprekken spraken ze over 'de Miauw'. Verder is te horen dat hij met allerlei stoffen zoals Apaan, aceton en zwavel bezig is. Bovendien is er ook een gesprek in een keuken waaruit valt op te maken dat hij iemand aan het leren is hoe je synthetische drugs maakt.

Jaren of maanden?
Ton van D. kreeg drie jaar cel maar er was zes jaar tegen hem geëist. De rechtbank zegt dat dat komt omdat er discussie was over de tijd dat Van D. drugs maakte. Volgens de rechter was dat amper drie maanden. Het Openbaar Ministerie denkt dat Van D. al sinds maart 2014 bezig was. Hoe het OM tegen de 'halvering' aan kijkt is nog niet bekend.

Volgende week komt weer een groep verdachten voor de rechtbank in Den Bosch, onder wie Corin D. Hij wordt gezien als een van de kopstukken van de Trefpunt-zaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.