‘Ik krijg het gevoel dat de politie de dader al heeft’, deskundige over verdachte van dood Savannah

6 juni 2017 om 13:06
nl
Strafrechtdeskundige Pieter van der Kruijs verwacht dat de verdachten (14 en 16) die vastzitten voor de dood van de 14-jarige Savannah Dekker en Romy Nieuwburg, daar ook verantwoordelijk voor zijn. Een 16-jarige jongen uit Den Bosch wordt verdacht in de zaak van Savannah.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

“Ze zitten nog vast en er zijn nog geen nieuwe aanhoudingen verricht. Ik krijg het gevoel dat de politie de daders al te pakken heeft”, vertelt de Bossche strafrechtdeskundige.

Verdachte wordt verhoord
Het Openbaar Ministerie (OM) laat desgevraagd weten dat de jongen nog uitgebreid wordt verhoord. "Dat moet zorgvuldig gebeuren en daarom nemen we er de tijd voor", aldus een woordvoerster. Op z'n vroegst wordt woensdagmiddag bekend of hij langer vast blijft zitten en waar hij dan van wordt verdacht.

De jongen uit Den Bosch kende Savannah via social media. Mocht het tot een ontmoeting zijn gekomen, is dat volgens Van der Kruijs makkelijk te achterhalen met informatie van zendmasten in de omgeving.

Savannah verdween donderdag en werd zondagmiddag dood gevonden in het water bij industrieterrein De Kronkels in Bunschoten. De verdachte werd zondagnacht opgepakt.

'Laat kinderen niet alleen gaan'
“Tegenwoordig ontmoeten jongeren elkaar steeds vaker via internet. Dat vinden ze spannend. Meisjes zijn toch geneigd om even te kijken op de plek waar afgesproken is. Laat je kinderen niet alleen naar zo’n afspraakje gaan. Kijk eerst met wie je te maken hebt”, luidt het advies van Van der Kruijs.

Vrijdag werd het lichaam van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken in een sloot in Achterveld gevonden. Het meisje was die dag niet teruggekomen uit school. Een 14-jarige jongen uit Lunteren is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij haar dood. Hij zou het meisje via vrienden kennen.

Opvallend
De jonge leeftijd van beide verdachten is opvallend, stelt Van der Kruijs. “Veel vaker zie je dat oudere mannen zich bijvoorbeeld op social media voordoen als jonge jongens. Nu gaat het om leeftijdsgenootjes. Wat is daar in godsnaam gebeurd?”

Als de 16-jarige verdachte wordt vervolgd voor de dood van Savannah, dan verwacht Van der Kruijs dat hij via het volwassenstrafrecht wordt berecht. “Dat lijkt me zeer waarschijnlijk gezien de ernst van het delict. Bij de 14-jarige jongen kan dat niet, maar dan moet je denken aan langdurige behandeling in een kliniek.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.