Bisschop De Korte schrijft brief over relatie tussen kerk en homo’s

6 juni 2017 om 20:58
nl
Toen Bossche bisschop De Korte vorige week liet weten dat hij op Roze Zaterdag in de Sint Janskerk homoseksuelen ging zegenen, zorgde hij voor enige gefronste wenkbrauwen binnen de katholieke kerk. In een brief die hij dinsdag publiceerde gaf hij uitleg voor deze gebedsdienst en zijn visie op de toekomst tussen de kerk en homoseksuelen.
Profielfoto van Stephen Bell
Geschreven door
Stephen Bell

Een week eerder had de bisschop al aangekondigd deze brief te schrijven om de ontstane onrust rond Roze Zaterdag weg te nemen. In de brief verduidelijkt hij de algemene standpunten van de katholieke kerk rondom seksualiteit, maar hij roept op tot verzoening en naastenliefde.

LEES OOK: Bisschop De Korte zegent homo's, onrust onder gelovigen en priesters

Net als bij carnaval
De bisschop vergelijkt de viering van carnaval, dat ook niet altijd strookt met de idealen van de kerk, met die van Roze Zaterdag. Met carnaval zijn er carnavalsmissen, dus waarom niet op Roze Zaterdag?

Aan het einde van de brief geeft De Korte een toekomstvisie over hoe homoseksuelen en de kerk eventueel verder kunnen, maar benadrukt dat de kerk van hen ook een leven in onthouding vraagt.

De bisschop onderschrijft echter ook individuele keuzes. “Iedere gelovige gaat met God zijn of haar weg en uiteindelijk vormt het eigen geweten de allerlaatste instantie”, aldus De Korte in zijn brief.

De Korte sluit af door Christenen op te roepen om homoseksuelen met liefde en zorg te behandelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.