Stemmen voor verkiezingen 'vergeten' in Den Bosch: Kamer bezorgd

7 juni 2017 om 18:00
nl
De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de problemen die zich in maart bij het hoofdstembureau in Den Bosch hebben voorgedaan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Door een fout zijn daar van de gemeente Boxmeer alleen de stemmen op de VVD, de PvdA, PVV en SP in het systeem ingevoerd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ruim 7600 stemmen werden niet meegeteld. Op aandringen van het CDA besloot een ruime meerderheid van het parlement zich woensdag over de kwestie te buigen.

'Aanzienlijk verschil'
Hanke Bruins Slot, van deze partij: "Dit had natuurlijk niet mogen gebeuren. Dit is een aanzienlijk verschil in stemmen." Zij hamerde op de noodzaak dat het verkiezingsproces correct en 'vooral ook' betrouwbaar moet zijn. De christendemocraat wees ook op andere incidenten die de afgelopen tijd aan het licht zijn gekomen.

Eindhovenaar Henk Krol, die namens 50PLUS in de Kamer zit, bekritiseerde het feit dat de Kiesraad nog steeds niet de complete uitslag op zijn website heeft gepubliceerd. Normaal gebeurt dit meteen na de verkiezingen.

'Einduitslag niet anders'
Toch wist de Kiesraad dinsdag te melden dat de einduitslag niet anders zou zijn geweest als de stemmen wel waren meegeteld. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken meldde aan de Tweede Kamer dat de fout 'helaas niet meer kan worden hersteld.'

Burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer sprak van een 'vervelende' situatie. Hij meldde ook dat zijn collega in Den Bosch, Ton Rombouts, 'zijn welgemeende excuses' heeft aangeboden. Van Soest: "Bij deze breng ik deze graag over aan alle inwoners van wie de stem niet is geteld.” Hij is wel opgelucht dat de fout geen gevolgen heeft gehad voor de uitslag. Voor Van Soest is het voorval een extra argument om te pleiten voor herinvoering van de stemcomputer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.