Samen sporten of gamen tijdens de ramadan werkt: 'Op straat is het rustig'

8 juni 2017 om 09:06
nl
In Boxtel was vorig jaar een samenscholingsverbod omdat jongeren overlast veroorzaakten tijdens de ramadan. Om de overlast dit jaar te voorkomen, worden er allerlei activiteiten voor jongeren georganiseerd.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Tijdens de ramadan mogen moslims een maand lang niet eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Op het moment dat jongeren rond tien uur dan eindelijk mogen eten, stuiteren ze van de energie. Ze hangen regelmatig op straat.

Gratis
In Boxtel kunnen ze sinds dit jaar daarom gratis film kijken, gamen, fitnessen en zaalvoetballen op een basisschool. Soufiane Yousfi en Mohammed Kissami, twee jongeren uit Boxtel, organiseren dit alles.

"We zorgen dat ze binnen sporten. Daardoor veroorzaken ze niet onbewust overlast", zegt Mohammed. Soufiane vult aan: Ik denk dat de inwoners van Boxtel beter slapen. Er is veel minder overlast."

'Minder overlast'
De gemeente Boxtel merkt dat het helpt. Wethouder Marusjka Lestrade: "Op straat is het rustig! Vorig jaar hadden we wel problemen, zelfs een samenscholingsverbod. We zijn er heel blij mee."

Ook in andere Brabantse steden worden jongerenactiviteiten georganiseerd. Zo ook in Helmond. Ze kunnen daar sinds een paar jaar gratis zaalvoetballen tijdens de vastenperiode. Dit gebeurt iedere dinsdag- en donderdagnacht in Sporthal de Braak.

Suikerfeest
De activiteiten duren nog tot en met het einde van de ramadan. De vastenperiode wordt vanaf zondag 25 juni traditioneel afgesloten met het driedaagse Suikerfeest. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.