Geen regenboogvlag in de toren van de Sint-Jan in Den Bosch op Roze Zaterdag

16 juni 2017 om 18:40
nl
Op Roze Zaterdag zal er geen regenboogvlag worden gehesen op de toren van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Volgens de gemeente is dit niet mogelijk.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Het homo-evenement op 24 juni zou worden opgesierd door een viering in de kathedraal. De bisschop blies die viering echter af na protest binnen het bisdom.

LEES OOK: 'Zo gaan we alleen verder uit elkaar'

De organisatie van Roze Zaterdag verzocht de gemeente maanden geleden al om de regenboogvlag (het symbool van de homo-gemeenschap) te hijsen op de toren. De toren is, anders dan het kerkgebouw, in beheer van de gemeente.

Vlaggenbesluit
De gemeente meldt vrijdag dat het gemeentelijk vlaggenprotocol de regenboogvlag in de weg zit. "Normaal wappert aan de toren de Nederlandse vlag", aldus een woordvoerder. Voor drie gelegenheden is in het protocol een uitzondering vastgelegd: de wit-gele bisdomvlag tijdens Meimaand Mariamaand, de Oeteldonkse vlag met carnaval en de vlag van de Beiaardweek. En dus niet voor de regenboogvlag.

Het lijkt bisschop De Korte niet verstandig om de gemoederen verder aan te wakkeren door de vlag te hijsen, zo liet hij weten aan de organisatie van Roze Zaterdag.

Vanaf dit weekend hangen er wel grote regenboogbanieren aan het stadhuis van Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.