Sint-Jan versierd met regenboogvlaggen: 'Niet tegen bisschop, maar voor homo's'

24 juni 2017 om 12:18 • Aangepast 21 november 2020 om 00:08
nl
De Sint Jankathedraal in Den Bosch is zaterdagochtend versierd met regenboogvlaggen. Dit is een initiatief van Hasse Mees. Haar spontane actie is 'niet bedoeld tegen de bisschop, maar voor homo's'.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Den Bosch staat deze zaterdag in het teken van Roze Zaterdag. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het homo-evenement zou worden opgesierd met een viering in de kathedraal. Bisschop Gerard de Korte blies die viering echter af na protest binnen het bisdom. 

Wachten op privacy instellingen...

Protocol
De organisatie van Roze Zaterdag had de gemeente maanden geleden verzocht om de regenboogvlag  - het symbool van de homo-gemeenschap - te hijsen op de toren. De toren is, anders dan het kerkgebouw, in beheer van de gemeente. 

Maar het gemeentelijk vlaggenprotocol zit dit idee in de weg. "Normaal wappert aan de toren de Nederlandse vlag", liet een woordvoerder vrijdag weten. "Voor drie gelegenheden is in het protocol een uitzondering vastgelegd: de wit-gele bisdomvlag tijdens Meimaand Mariamaand, de Oeteldonkse vlag met carnaval en de vlag van de Beiaardweek. En dus niet voor de regenboogvlag."

Wachten op privacy instellingen...

Protestantse kerk
Er was deze zaterdag overigens wel een Roze Zaterdagviering, maar die vond plaats in de protestantse Grote Kerk. De belangstelling voor die oecumenische gebedsdienst bleek groot. In de protestantse kerk waren alle zitplaatsen bezet. Enkele tientallen mensen moesten daarom staan.

Plebaan Geertjan van Rossem van de Sint-Jan in Den Bosch werkte mee aan de gebedsdienst en kreeg daarvoor applaus van de aanwezigen.

Wachten op privacy instellingen...

Roze kaarsjes
Voorafgaand aan de bijeenkomst in de Grote Kerk werden er symbolisch roze kaarsjes aangestoken in de Mariakapel in de Sint-Jan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.