Waarom worden er zoveel bronzen beelden gestolen in Brabant?

1 juli 2017 om 17:31 • Aangepast 20 november 2020 om 23:57
nl
Afgelopen week verdween een bronzen beeld in Elshout. Dit is het zoveelste bronzen beeld in Brabant dat van zijn sokkel gehaald wordt om er aan te verdienen door dieven. "Het is iets wat al jaren aan de gang is en er is niks aan te doen", reageert bronsgieter Charles Knotter uit Vinkel.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Brons levert net als koper bij een oud-ijzerhandelaar 2,50 euro per kilo op. Brons bestaat voor 80 procent uit koper. Aangezien de beelden al snel tientallen kilo's wegen of meer is het 'snel verdienen'.

Brons
Het omsmelten is niet ingewikkeld. De dieven hoeven er niet ver voor te rijden. "Ijzerhandelaren krijgen kleine brokken beeld aangeleverd en stellen niet veel vragen. Handel is handel en de controles zijn minimaal", zegt de Vinkelse bronsgieter.

"Ik koop mijn brons weer van een bronsleverancier, die het weer gekocht heeft van de ijzerhandelaar. Zo komt het gestolen brons weer onherkenbaar en legaal op de markt."

Er zijn gemeenten die uit voorzorg hun bronzen beelden weghalen en binnen zetten. Oproepen aan burgers om alert te zijn leveren weinig op, terwijl er toch gewerkt wordt met slijptollen en grote wagens voor transport.

Wachten op privacy instellingen...

Het is opvallend dat vooral plaatsen in Midden- en West-Brabant door de beeldendiefstal getroffen worden de laatste tijd. "Het is niks nieuws. Het is al jaren een lucratieve zaak voor dieven. De politie heeft andere prioriteiten", zegt de Vinkelse bronsgieter.

Pijnlijk
"Ik vind het zelf zo pijnlijk. Er zitten heel veel uren werk en passie in een beeld. het kost een gemeente al gauw een paar duizend euro om een beeld te plaatsen. Met een paar minuten slopen, verdient de dief er dan ongeveer 100 euro aan. Het is zo'n kapitaalvernietiging."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.