25 miljoen euro van coffeeshops witgewassen: Johan en Frans van Laarhoven aangeklaagd

4 juli 2017 om 13:23 • Aangepast 20 november 2020 om 23:53
nl
Vanwege witwassen, belastingfraude en valsheid in geschrifte moeten vier leidinggevenden van coffeeshop The Grass Company voor de rechter verschijnen. Dat zijn Johan en Frans van Laarhoven, een man uit Tilburg (57) en een man uit Bladel (ook 57). Volgens justitie maken de verdachten deel uit van een criminele organisatie.
Profielfoto van Petra van MiddendorpProfielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door
Petra van Middendorp & Willem-Jan Joachems

In totaal zijn zestig mensen en instanties verdacht.  Johan van Laarhoven (57) zit een gevangenisstraf in Thailand uit. Justitie in Breda kwam de leidinggevenden op het spoor tijdens een groot onderzoek naar het bedrijf.

The Grass Company zou opzettelijk te hoge inkoopprijzen in de boekhouding vermelden. Ook zou de voorraad cannabis niet goed bij de belastingdienst aangegeven zijn, waardoor miljoenen euro’s omzet uit zicht zijn gebleven. 

De winst die daarmee behaald werd, zou via ingewikkelde schijnconstructies in binnen- en buitenland zijn witgewassen. Met 25 miljoen euro is het nu al een van de grootste witwaszaken ooit bij de rechtbank in Breda.

Wachten op privacy instellingen...

Geen belasting
Uit het onderzoek komt naar voren dat de verdachten legale bedrijven hebben gebruikt om de criminele activiteiten te verhullen. Een buitenlands trust- en advocatenkantoor, een belastingadviesbureau, administratiekantoor en een architectenbureau zouden hierbij betrokken zijn.

Jarenlang zorgden deze bedrijven ervoor dat vele miljoenen werden witgewassen en er geen belasting werd betaald.

Het onderzoek startte in 2011 omdat de coffeeshops (twee in Tilburg, twee in Den Bosch) te grote voorraden drugs hadden. Ook was er een vermoeden van mensenhandel. Hierna richtte het onderzoek zich ook op illegale geldstromen rondom het bedrijf van The Grass Company. De Grass Company heeft vier coffeeshops in Noord-Brabant.

Protest van advocaten
De advocaten van de broers Van Laarhoven hebben forse kritiek op de aanklacht. Ze willen dat Johan van Laarhoven in Nederland de gelegenheid moet krijgen om op zijn beschuldigingen te reageren. De advocaten zeggen officieel protest aan te tekenen zodat de rechtszaak kan worden uitgesteld. Er loopt al lange tijd een procedure om Van Laarhoven terug naar huis te krijgen.

Wachten op privacy instellingen...Miljoenen
Het OM in Breda maakte vorig jaar al bekend dat er zeker 10 miljoen euro naar Thailand is weggestroomd en via zogenoemde katvangers is verdeeld om opsporingsautoriteiten op een dwaalspoor te brengen. Er verdwenen ook miljoenen naar Luxemburg. Ook in Panama heeft justitie een bedrijf of instelling in onderzoek.

Voor de rechtszaak in september zijn drie dagen uitgetrokken. Het begint met een regiezitting, de inhoudelijke zaak is later.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.